Ana Gros se vrača domov!

Izjemna, odlična, fantastična in še bi lahko naštevali pridevnike, ki jo opišejo. Koga? Ano Gros, seveda! Kapetanko slovenske reprezentance, ki bo v prihodnji sezoni okrepila Krimovo družino. V Ljubljano, kjer je prvič zasijala pod evropskimi žarometi, se bo preselila iz madžarskega Györa. Pogodbo je podpisala do leta 2026.

Ana Gros je rokometašica, ki jo moramo predstaviti le z izbranimi besedami. 32-letna Slovenjgradčanka se je namreč v svoji karieri okitila že s številnimi nazivi. Leta 2016 in 2018 je bila namreč najboljša strelka francoskega državnega prvenstva, kar šestkrat je bila izbrana za najboljšo desno zunanjo igralko omenjenega tekmovanja, leta 2018 pa so ji enak naziv nadeli tudi v elitni EHF Ligi prvakinj. Njene izvrstne klubske in reprezentančne predstave na rokometnem parketu so v minuli sezoni opazili tudi pri Evropski rokometni zvezi in jo okronali za najboljšo desno zunanjo igralko sezone 2022/23.

Slovenska reprezentantka z največ nastopi za našo izbrano vrsto je prve rokometne korake sicer naredila v Velenju, nato pa se je preselila v prestolnico. Priložnost za dokazovanje na evropskem parketu se ji je najprej ponudila v sezoni 2009/10, takrat v dresu Krima Mercatorja. In Grosova jo je zgrabila z odprtimi rokami.

Že sezono kasneje se je namreč odpravila na tuje. Najprej v madžarski Györ (2010-2012), nato v nemški Thüringer (2012-2013), pot jo je kasneje vodila v Francijo k Metzu (2014-2018) in Brestu (2018-2021). Skoraj eno sezono je nosila tudi dres ruskega CSKA-ja in se takrat po predčasni prekinitvi pogodbe vrnila v Ljubljano. Nato pa je zopet izbrala naše vzhodne sosede, kjer zdaj že drugo sezono zapored brani barve aktualnih madžarskih prvakinj in lanskih polfinalistk najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

Ana Gros: Občutki ob podpisu so neverjetni. Vesela sem, da se je moja pot spet srečala s Krimom Mercatorjem – s klubom, kjer se je moja profesionalna kariera začela.

Grosova poleg vseh dosežkov blesti tudi v izbrani vrsti. Kapetanka Slovenije je hkrati tudi najboljša strelka vseh časov v državnem dresu. Trenutno ima na svojem računu 702 zadetka, bero pa lahko še poveča na prihodnjih dveh kvalifikacijskih tekmah za Euro 2024.

Slovenke (Ema Abina, Valentina Klemenčič, Tjaša Stanko, Alja Varagić, Maja Vojnovič, Nina Zulić, Nina Spreitzer, Dijana Đajić, Ana Jarc in Elena Erceg) se bodo v sredo, 11. oktobra, najprej doma pomerile proti reprezentanci Latvije, v nedeljo, 15. oktobra, pa še proti izbrani vrsti Italije.

Ana Gros, okrepitev RK Krim Mercator za sezono 2024/25: »Občutki ob podpisu pogodbe so neverjetni. Vesela sem, da se je moja pot spet srečala s Krimom Mercatorjem – s klubom, kjer se je moja profesionalna kariera začela. Zame kot za igralko ni večje motivacije kot to, da lahko igram pred družino in prijatelji. To mi bo zagotovo vlilo še dodatne moči, da bom dala v vsakem trenutku od sebe vse. Kljub veselju ob podpisu, pa imam za zdaj še precej nalog v svojem sedanjem klubu, s katerim imamo v tej sezoni visoke cilje.«