Zadnji ples Jovanke Radičević bronastega leska

15. evropsko rokometno prvenstvo za ženske je zaključeno in Krim Mercator ima svojo predstavnico med najboljšimi tremi evropskimi reprezentancami! Jovanka Radičević je svoje zadnje reprezentančno tekmovanje sklenila na tretjem mestu, z nazivom najboljše desnokrilne igralke Women's EHF Euro 2022.

Črnogorke je pot iz domače Podgorice vodila v Skopje, kamor so prispele s polnim izkupičkom točk. V makedonski prestolnici so v drugem delu premagale Romunijo ter klonile proti Nizozemski in Franciji. Prav slednja je bila zadnja ovira črnogorske izbrane vrste na poti do medalje. Tekma za tretje mesto se je v ljubljanskih Stožicah po rednem delu končala z neodločenim izidom, po podaljšku pa se je smejalo Jovanki Radičević in njenim soigralkam, ki so s končnih 27:25 premagale Francozinje.

Radičevićeva se je s 43 doseženimi zadetki pridružila Klubu 200, poleg tega pa je bila že tretjič v karieri izbrana v najboljšo postavo evropskega prvenstva.

Za Radičevićevo, ki je v nedeljo v ”domačih” Stožicah zadnjič oblekla reprezentančni dres, je bilo letošnje tekmovanje stare celine nepozabno v več pogledih. Zablestela je s 43 zadetki, se s tem pridružila Klubu 200 – eminentni skupini devetih rokometašev in rokometašic, ki so na evropskih prvenstvih presegli mejo 200 golov, poleg tega pa je bila že tretjič v karieri izbrana v najboljšo postavo evropskega prvenstva.

59 zadetkov Krimovk v slovenskem dresu

Odlično so se izkazale tudi tigrice v dresu s slovenskim državnim grbom. Pod taktirko selektorja Dragana Adžića so se z zmagama nad močno Dansko, ki si je na koncu okoli vratu nadela srebrne kolajne, in Srbijo v prvem delu tekmovanja po 18 letih uvrstile v drugega, kjer pa so naredile še korak višje. Evropsko rokometno prvenstvo za ženske so tudi s pomočjo 59 zadetkov Krimovk sklenile na osmem mestu, kar je najboljša uvrstitev slovenske reprezentance v zgodovini velikih tekmovanj.

Rosiakova, Radosavljevićeva in Risovićeva EP končale po prvem delu

Uvrstitev v glavni del tekmovanja pa žal ni uspela trem našim predstavnicam, na katere nismo nič manj ponosni. Aleksandra Rosiak je za poljsko reprezentanco dosegla pet golov. Sanja Radosavljević, ki se je uspešno vrnila po daljši odsotnosti zaradi poškodbe, je za Srbijo prispevala šest zadetkov, Jovana Risović pa je zbrala osem obramb.

Statistika rokometašic Krima Mercatorja na Women’s EHF Euro 2022

🇸🇮 Slovenija Ljepoja 22, Klemenčič 10, Varagić 7, Stanko 7, Lazović 6, Abina 5, Svetik 2, Žabjek
🇷🇸 Srbija Radosavljević 6, Risović 8 obramb
🇵🇱 Poljska Rosiak 5
🇲🇪 Črna gora Radičević 43