Roza dresi v podporo rožnatemu oktobru

Krimovke bodo tekme v mesecu oktobru tradicionalno igrale tudi v roza dresih. Z njimi želimo v klubu izraziti podporo rožnatemu oktobru, mesecu mednarodnega osveščanja o raku dojk in s tem pokazati, da so športnice vzor tudi na drugih področjih življenja. 

Leta 2018 je za rakom dojk zbolelo 1516 žensk, v Evropi letno diagnosticirajo pol milijona primerov raka dojk, pri čemer bi lahko 30 – 50 % izbruha bolezni preprečili z zdravim načinom življenja, med katerega sodijo redna telesna aktivnost, zdrava in uravnotežena prehrana in vzdrževanje telesne teže. Upoštevati velja tudi 12 priporočil proti raku, več TUKAJ.

Rak dojk je eden od petih vrst raka, ki so pri nas najpogostejše in prvi pri ženskah. Ta oblika raka je, če jo ugotovimo dovolj zgodaj, ozdravljiva. Zato je samopregledovanje tako pomembno. Kdaj ga opravimo? Teden do deset dni po začetku menstruacije, v menopavzi določite en dan v mesecu. V dobi pametnih telefonov so na voljo številne aplikacije, ki pomagajo pri samopregledovanju. Obisk zdravnika je potreben, v kolikor zatipate zatrdline, se vam pojavlja izcedek ali spremeni velikost dojke. Vsaka sprememba pa še ne pomeni, da je tudi maligna.

Slovenske serijske prvakinje bodo na bolezen opozorile na več načinov in z več različnimi aktivnostmi. Tekme Delo EHF Lige prvakinj in državnega prvenstva, pri katerih bo to možno glede na pravila posameznega tekmovanja, bodo odigrale v roza dresih. V prostem času in medijskem pojavljanju bodo nosile roza pentlje.

Sodeluješ lahko tudi ti! Kako? Z nakupom roza izdelka, ali SMS donacijo POGUMNA5 ali POGUMNA10 na 1919.

Sodelujete lahko tudi vi! Združenje Europa Donna, ki je letošnjo izvedbo poimenovalo »Bodi in ostani zdrav«, vabi v nakup rožnatih izdelkov ali SMS donacije s ključno besedo POGUMNA5 ali POGUMNA10 na 1919. Race for the Cure dogodka, ki je potekal med 26. septembrom in 10. oktobrom se je udeležilo 567 ljudi.  V preteklem letu so v Sloveniji s startninami in donacijami zbrali skoraj 5.000 EUR. Delite dejavnosti svoje ekipe pod skupno oznako #RFTC2021 in postanite del rožnate skupnosti!