Le gol ločil krimovke od senzacije

Ljubitelji rokometa so v odbojkarski areni Dynamo v prestolnici Rusije uživali v povratni tekmi osmine finala Delo EHF Lige prvakinj. Ljubljančanke so v Moskvo odšle s prednostjo petih zadetkov (25:20), ki so bili v seštevku obeh rezultatov nazadnje, žal, premalo. Rokometašice CSKA-ja so bile namreč v drugih 60 minutah boljše s 27:21 in v skupnem izidu obeh tekem (47:46) jih gol več na domačih tleh vodi med najboljših osem ekip stare celine. Najbolj razpoloženi krimovki sta ob številnih težavah s poškodbami bili Matea Pletikosić s sedmimi ter Samara da Silva Vieira s šestim zadetki. 
CSKA (RUS) : Krim Mercator 27:21 (14:11)
sobota, 13. marec, ob 16.00, Moskva, Rusija – 500 gledalcev
Sodnici: Kursad Erdogan, Ibrahim Özdeniz (Turčija); Delegat: Jovan Popadić (Srbija)
CSKA: de Souza 7 obramb, Sedoykina 7 obramb, Kaplina; Gorshkova 4, Gorshenina, Dmitrieva 7, Vedekhina 5 (1), Sudakova, Markova 1, Chigirinova, Rosengern Jacobsen, Ilina, Heindahl 1, Skorobogatchenko 5, Illarionova, Ristovska 4 (2).
Krim Mercator: Gjerek, Risović 11 obramb; da Silva Vieira 6, Jurič, Sercien Ugolin, Abina, Pletikosić 7 (4), van Kreij, Cerovak, Klemenčič, Konatar 2, Ljepoja 3, Gomilar Zickero 2, Svetik 1.
7-metrovke: CSKA 4 (3), Krim Mercator 4 (4)
Izključitve: CSKA 12 minut, Krim Mercator 8 minut

Prve so mrežo na povratni tekmi osmine finala Delo EHF Lige prvakinj zatresle domače rokometanšice, a se je že v uvodnem napadu izkazala vratarka Jovana Risović s prvo od šestih obramb v prvem polčasu (skupno jih je zbrala 11). Pri krimovkah se je med strelke prva vpisala Pletikosićeva, ki je bila s petimi zadetki, od katerih so bili štirje natančno izvedeni streli s sedmih metrov, sicer najbolj učinkovita posameznica slovenskih prvakinj. Do sredine polčasa je bil rezultat zgolj 8:4, po boljšem začetku Rusinj pa so se izkazale tudi izbranke trenerja Uroša Bregarja. 

Razlika je v uvodnih 30 minutah drugega dvoboja nihala, a ves čas v korist Moskovčank, ki so dvakrat že prišle do prednosti, s katero so izničile zaostanek s tekme v Stožicah bilo je 11:6 in 13:8). Bregarjevim izbrankam je največ preglavic povzročala Antonina Skorobogačenko, ki je bila natančna štirikrat, od tega trikrat že do rezultata 5:2. Pri krimovkah je izstopala krožna napadalka Nataša Ljepoja, ki je realizirala tri strele na gol, priigrala dve najstrožji kazni za krimovke ter blestela v obrambi. Skupaj z Risovićevo sta izkoristili obrambo ter napad za osmi gol Krima, kar je bil eden najlepših golov polčasa. 

V začetku drugega polčasa so se krimovke z goloma Da Silva Vieira in Branke Konatar povsem približale Rusinjam (13:14), natančna je bila tudi Pletikosićeva (14:15). Sledili sta dobri obrambi Risovićeve, kot odgovor na nespremenjen rezultat s šeste minute nadaljevanja pa sta sledila dva hitra zadetka gostiteljic. Kljub razpoloženi vratarki krimovk so Rusinje v 48. minuti prvič prišle do prednosti, ki bi jih vodila med osem najboljših evropskih ekip – 21:15. Sledil je odgovor Da Silva Vieire (16:21), a gostiteljic to ni zmedlo, saj so prednost pred finišem povečale na 24:16 (52. minuta). 

V napeti končnici sta bili v dresu Krima natančni prvi strelki ekipe, trikrat Brazilka in enkrat hrvaška desetica. Ko je že dišalo po napredovanju, je za popoln zasuk in veliko senzacijo ljubljanskih rokometašic, žal, zmanjkalo časa in z golom več v skupnem seštevku dvobojev v nadaljevanje tekmovanja odhaja moskovski CSKA.

Uroš Bregar, trener RK Krim Mercator“Odigrali smo dve tekmi na zelo visokem nivoju in ponosen sem na igralke. Tekmice sodijo med najboljše ekipe, ki upravičeno merijo na naslov prvakinj. Ne glede na to smo jim pokazali zobe. Poznalo se je, da smo neizkušeni in naredili nekaj nepotrebnih napak. Imeli smo možnost za izenačenje, a tega nismo realizirali. V nadaljevanju smo bili enakovredni, se približali tekmicam, a to ni bilo dovolj za napredovanje.

Samara Da Silva Vieira, rokometašica RK Krim Mercator“Razočarane smo nad končnim rezultatom. Če bi realizirale več strelov v prvem polčasu, bi tekmicam vseskozi dihale za ovratnik. Rusinje so izkoristile vsak naš slabše odigran napad. Utrujene smo, a kljub bolečem porazu ponosne na to, kako smo zastopale klub v Ligi prvakinj.