Krimovke v podporo Junakom 3. nadstropja

September so preplavile pentlje. Podobne kot jih nadenemo oktobra v znak solidarnosti in boja proti raku dojk (roza pentlja) ali 1. decembra, ob dnevu boja proti aidsu (rdeča pentlja). Zlate so posvečene najbolj ranljivi skupini – otrokom. Deveti mesec na koledarskem letu opozarja na raka v otroštvu in pri mladih ljudeh. 

Bolezen ne izbira, nanjo ni imun nihče. Tudi zato je telesna aktivnost v vseh starostnih kategorijah in obdobjih življenja zaželena. S športom lažje premagujemo stres, se socializiramo in najdemo prijatelje ter prečistimo misli. Šport ima tudi to moč, da je glas šibkejših. In otroci zdravljeni na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani to so. Zanje so si Krimovke na sobotni tekmi proti madžarskemu Györu nadele zlate penlje. V opomin in opozorilo na to, da bolezen lahko doleti vsakogar.

Rak je redka bolezen otrok in mladostnikov. Na Kliničnem oddelku za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC v Ljubljani v povprečju zdravijo 80 otrok in mladostnikov na leto. Otroci z rakom predstavljajo manj kot 1 % vseh onkoloških bolnikov. Preživetje mladih bolnikov z zahrbtno boleznijo je okoli 80 %.

Ker nam v kolektivu rokometnega kluba Krim Mercator ni vseeno za otroke – Junake, ki bi se morali brezskrbno smejati na otroških igriščih ali morda igrati rokomet, pa so namesto tega v bolnišnicah, smo njihov glas izrazili z zlatimi pentljami. Na tekmo Lige prvakinj smo povabili tudi predsednico društva Junaki 3. nadstropja, Urško Kolenc, in ji simbolno predali Krimovo plemenito vilo, ki jih bodo prejeli tudi mladi onkološki bolniki.

Pomagate lahko tudi vi! S finančno donacijo ali SMS sporočilom JUNAKI5 na 1919. Darujete lahko kri ali matične celice. Postanete lahko tudi podporni član društva. V društvu pa so odprti tudi za druge načine sodelovanja. Predvsem je pomembno, da o tem govorimo. Otroci, ki zbolijo za rakom, niso nič drugačni od ostalih. Tudi oni imajo dobre in slabe dneve. Radi se igrajo, smejejo in se želijo počutiti sprejete. Skupaj jim pomagajmo pričarati nasmeh na obraz.