Imamo četrtfinalistki SP, Slovenija prvič v olimpijskih kvalifikacijah

Svetovno prvenstvo v rokometu za ženske 2023 se preveša v sklepno fazo. Zaključen je drugi skupinski del tekmovanja, v nadaljevanju pa bodo na vrsti le še izločilni boji. Krim Mercator je ponosen, da bo v končnici lahko spremljal tudi dve svoji rokometašici: Itana Grbić in Tatjana Brnović sta se v četrtfinale uvrstili s črnogorsko reprezentanco.

Po tem ko jima je že v uvodnem delu vse teklo kot po maslu in sta se brez poraza uvrstili v glavni del svetovnega prvenstva v rokometu za ženske, pa je hitro sledila ”streznitev”. Črna gora je namreč doživela poraza proti Hrvaški (25:26) in Švedski (25:32), a je bila kljub vsemu zmaga proti Senegalu (29:21) dovolj, da sta si Grbićeva in Brnovićeva s soigralkami zagotovili vstopnico za četrtfinale.

Brez le-te so ostale preostale predstavnice Krima Mercatorja, vseeno pa so svoje države zastopale več kot odlično. Na devetem mestu je mudial končala brazilska izbrana vrsta z odlično Barbaro Arenhart v vratih. Štiri zmage, dva poraza in 36 njenih obramb. Tri zmage in tri poraze je zabeležila reprezentanca Poljske, 19 golov pa je za končno 16. mesto prispevala Aleksandra Rosiak.

Slovenija se je prvič v zgodovini uvrstila na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre.

Pet mest višje (na končnem 11. mestu) je tekmovanje sklenila Slovenija, s čimer so varovanke Dragana Adžića izpolnile cilj in se uvrstile v kvalifikacije za olimpijske igre 2024. Sploh prvič v zgodovini slovenskega ženskega rokometa. Velik prispevek k temu so vsekakor dodale Ema Abina (1 gol), Manca Jurič, Valentina Klemenčič (8 golov), Barbara Lazović (14 golov), Tamara Mavsar (30 golov), Tjaša Stanko (24 golov), Nina Spreitzer (2 gola), Alja Varagić (27 golov) in Maja Vojnovič (21 obramb).

Po uvodnih treh porazih Betchaidelle Ngombele v dresu Konga, pa je veliko bolje steklo v predsedniškem pokalu. Tri zmage so jih popeljale na končno 25. mesto, Ngombelejeva pa se je na prvenstvu podpisala pod 21 zadetkov.

Foto: IHF