Dve desetletji od evropskega prestola

V letu 2021 se bomo s ponosom ozrli v preteklost, in sicer 20 let nazaj, ko smo 12. maja 2001 osvojili prvi naslov evropskega prvaka.

Leto 2021 ne bo samo tekmovalno leto na doma─Źem in evropskem prizori┼í─Źu, leto, ko bomo sledili zastavljenim ciljem in ┼íteli dobre predstave rokometa┼íic na ┼ítevilnih tekmah, ki so pred nami. Ne bomo le pospe┼íeno sestavljali ekipo za naslednjo sezono ali s ponosom poslali vsako od deklet, ki bodo prejele vpoklic, na reprezentan─Źno akcijo, temve─Ź se bomo s ponosom ozrli v preteklost. 20 let nazaj.

Leto 2001 je z zlatimi ─Źrkami zapisano v zgodovino Krima Mercatorja, takrat znanega pod imenom RK Krim Neutro Roberts. Za─Źelo se je z gostujo─Źo zmago s 26:21 nad ukrajinskim Spartak Kiev, katerega so na┼íe rokometa┼íice ugnale tudi na doma─Źem parketu (28:22). V skupinskem delu tekmovanja so dvakrat z neodlo─Źenim izidom pomerile mo─Źi s tekmicami iz Mad┼żarske (Gy├Âri Graboplast ETO), proti ┼ípanski ekipi Milar L’Eliana Valencia pa dosegle eno zmago in en poraz.

Pot do finala ni bila enostavna, ┼że v ─Źetrtfinalu so se pomerile z mo─Źno norve┼íko ekipo Larvik HK. Po neuspe┼ínem gostovanju (20:24) so na doma─Źem parketu na krilih sijajnih navija─Źev zmagale s kar dvanajstimi goli razlike (29:17). V polfinalu so jim nasproti stale rokometa┼íice takratnega Budu─çnost Brillant iz Podgorice. Doma─Źa zmaga s sedmimi goli razlike (28:21) je zadostovala za uvrstitev v veliki finale, kljub napeti kon─Źnici in tesnemu porazu (25:27) na gostovanju.

V finalu so proti danskemu Viborgu na prvi tekmi igrale neodlo─Źeno (22:22), teden dni kasneje pa so pred polnimi tribunami dvorane na Kodeljevem spisale rokometno pravljico, ki ji v Sloveniji ni para, in si pokorile celotno Evropo (25:19).

Zanimivosti:

  • Najbolj┼ía strelka na povratni tekmi je z osmimi zadetki postala Deja Doler, ki danes Krim Mercator zastopa v vlogi ┼íportne direktorice in je eden od najpomembnej┼íih ─Źlenov organizacije kluba od najmlaj┼íih selekcij vse do prve ekipe.
  • V klubu danes kot trenerka vratark deluje Branka Jovanovi─ç.
  • pomo─Źnica trenerja Uro┼ía Bregarja je sedaj Nata┼ía Derepasko, ki skupaj z Olgo ─îe─Źkovo svoje bogato znanje prena┼ía na mlaj┼íe rokometa┼íice.
 

Statistika finalnih tekem:

Prva tekma (sobota, 5. maj, 2001)

Viborg : Krim Neutro Roberts 22:22 (9:12)
dvorana Arenaen (4800 gledalcev), Aarhus (Danska)
Sodnika: Serbu in Dobre (Romunija).
Viborg HK: Lauritsen, Broedsgaard, Derjugina 3, Hoeyer-Nielsen, Nesse 1, C. Hansen 2, Fruelund 4, Tjugum, M. Hansen, Stilling, Larsen, Astrup 12 (4).
Krim Neutro Roberts: Hutupan, Mijatovi─Ź 3, Derepasko 6 (2), Bobocea, Matuszewska 3, Dolgun, Fre┼íer 4, Doler 2, Mitrovi─Ź 1, Jovanovi─ç, Oder 1, ─îe─Źkova 2.
7-metrovke: Viborg 7 (4), Krim Neutro Roberts 4 (2)
Izklju─Źitve: Viborg HK -, Krim Neutro Roberts 10 minut
Povratna tekma (sobota, 12. maj, 2001)

Krim Neutro Roberts : Viborg 25:19 (13:10)
dvorana Kodeljevo (3000 gledalcev), Ljubljana
Sodnika: Lemme in Ullrich (Nem─Źija).
Krim Neutro Roberts: Hutupan, Mijatovi─Ź 1, Derepasko 6 (3), Bobocea, Matuszewska 2, Dolgun, Fre┼íer 4, Doler 8, Mitrovi─Ź, Jovanovi─Ź, Oder 1, ─îe─Źkova 3.
Viborg HK: HutupanLauritsen, Broedsgaard 2, Derjugina 1, Hoeyer-Nielsen, Nesse 1, Noerdgaard, C. Hansen 4, Fruelund 2, Tjugum, Stilling, Larsen 1, Astrup 8 (6).
7-metrovke: Krim Neutro Roberts 6 (3), Viborg 6 (6)
Izklju─Źitve: Krim Eta Neutro Roberts 6, Viborg HK 2 minuti