Dve desetletji od evropskega prestola

V letu 2021 se bomo s ponosom ozrli v preteklost, in sicer 20 let nazaj, ko smo 12. maja 2001 osvojili prvi naslov evropskega prvaka.

Leto 2021 ne bo samo tekmovalno leto na domačem in evropskem prizorišču, leto, ko bomo sledili zastavljenim ciljem in šteli dobre predstave rokometašic na številnih tekmah, ki so pred nami. Ne bomo le pospešeno sestavljali ekipo za naslednjo sezono ali s ponosom poslali vsako od deklet, ki bodo prejele vpoklic, na reprezentančno akcijo, temveč se bomo s ponosom ozrli v preteklost. 20 let nazaj.

Leto 2001 je z zlatimi črkami zapisano v zgodovino Krima Mercatorja, takrat znanega pod imenom RK Krim Neutro Roberts. Začelo se je z gostujočo zmago s 26:21 nad ukrajinskim Spartak Kiev, katerega so naše rokometašice ugnale tudi na domačem parketu (28:22). V skupinskem delu tekmovanja so dvakrat z neodločenim izidom pomerile moči s tekmicami iz Madžarske (Györi Graboplast ETO), proti španski ekipi Milar L’Eliana Valencia pa dosegle eno zmago in en poraz.

Pot do finala ni bila enostavna, že v četrtfinalu so se pomerile z močno norveško ekipo Larvik HK. Po neuspešnem gostovanju (20:24) so na domačem parketu na krilih sijajnih navijačev zmagale s kar dvanajstimi goli razlike (29:17). V polfinalu so jim nasproti stale rokometašice takratnega Budućnost Brillant iz Podgorice. Domača zmaga s sedmimi goli razlike (28:21) je zadostovala za uvrstitev v veliki finale, kljub napeti končnici in tesnemu porazu (25:27) na gostovanju.

V finalu so proti danskemu Viborgu na prvi tekmi igrale neodločeno (22:22), teden dni kasneje pa so pred polnimi tribunami dvorane na Kodeljevem spisale rokometno pravljico, ki ji v Sloveniji ni para, in si pokorile celotno Evropo (25:19).

Zanimivosti:

  • Najboljša strelka na povratni tekmi je z osmimi zadetki postala Deja Doler, ki danes Krim Mercator zastopa v vlogi športne direktorice in je eden od najpomembnejših členov organizacije kluba od najmlajših selekcij vse do prve ekipe.
  • V klubu danes kot trenerka vratark deluje Branka Jovanović.
  • pomočnica trenerja Uroša Bregarja je sedaj Nataša Derepasko, ki skupaj z Olgo Čečkovo svoje bogato znanje prenaša na mlajše rokometašice.
 

Statistika finalnih tekem:

Prva tekma (sobota, 5. maj, 2001)

Viborg : Krim Neutro Roberts 22:22 (9:12)
dvorana Arenaen (4800 gledalcev), Aarhus (Danska)
Sodnika: Serbu in Dobre (Romunija).
Viborg HK: Lauritsen, Broedsgaard, Derjugina 3, Hoeyer-Nielsen, Nesse 1, C. Hansen 2, Fruelund 4, Tjugum, M. Hansen, Stilling, Larsen, Astrup 12 (4).
Krim Neutro Roberts: Hutupan, Mijatovič 3, Derepasko 6 (2), Bobocea, Matuszewska 3, Dolgun, Frešer 4, Doler 2, Mitrovič 1, Jovanović, Oder 1, Čečkova 2.
7-metrovke: Viborg 7 (4), Krim Neutro Roberts 4 (2)
Izključitve: Viborg HK -, Krim Neutro Roberts 10 minut
Povratna tekma (sobota, 12. maj, 2001)

Krim Neutro Roberts : Viborg 25:19 (13:10)
dvorana Kodeljevo (3000 gledalcev), Ljubljana
Sodnika: Lemme in Ullrich (Nemčija).
Krim Neutro Roberts: Hutupan, Mijatovič 1, Derepasko 6 (3), Bobocea, Matuszewska 2, Dolgun, Frešer 4, Doler 8, Mitrovič, Jovanovič, Oder 1, Čečkova 3.
Viborg HK: HutupanLauritsen, Broedsgaard 2, Derjugina 1, Hoeyer-Nielsen, Nesse 1, Noerdgaard, C. Hansen 4, Fruelund 2, Tjugum, Stilling, Larsen 1, Astrup 8 (6).
7-metrovke: Krim Neutro Roberts 6 (3), Viborg 6 (6)
Izključitve: Krim Eta Neutro Roberts 6, Viborg HK 2 minuti

Naroči se na e-novice

Vpiši svoj e-naslov, da boš na tekočem o naših tekmah in ostalih zanimivostih.