Virtualni muzej

20 let od naslova evropskih prvakinj

Ob 20. obletnici osvojitve Lige prvakinj (12. maj 2001) smo pripravili spletni sprehod skozi zlato leto rokometnega kluba Krim Mercator iz Ljubljane.

Sezona 2000/01 v sliki in besedi

Tekme

Sezona 2000/01 je bila vse prej kot lahka. Uvodoma je krimovke čakal Spartak Kiev, ki so ga Ljubljančanke dvakrat suvereno premagale. Najvišjo zmago v prvem delu sezone so zabeležile proti španskemu Mular L’Eliana Valencia, ko so zmagale kar z enajstimi zadetki razlike (30:19). Z Madžarskim Györi Graboplastt ETO so si obakrat razdelile točke. V četrtfinalu so na povratni tekmi za kar dvanajst golov (29:17) nadigrale Larvik, uspešno so preskočile tudi Budućnost. Piko na i pa postavile na Kodeljevem proti Viborgu. Danske tekmice so na povratni tekmi velikega finala klonile z 19:25 in slavje se je lahko pričelo.

Slavje

Sezona 2000/01 je prinesla prekinitev nekaterih urokov, kot se spominja tistega časa glavni trener, Tone Tiselj – dvorano na Kodeljevem, prvo gostovanje v Ukrajini in finalno tekmo. V tej sezoni se je končno, kot pravimo v športnem žargonu, poklopilo vse. Okrepitve, fizična kondicija ekipe, psihološka priprava, analize tekmic, potovanja, razmere, v katerih so rokometašice trenirale in nenazadnje tudi sreča, ki jih je v preteklosti kdaj zapustila. Športni užitki, ki so jim bili priča ljudje v klubu, navijači, mediji, sponzorji in podporniki so bili nepopisni. Vsak gol, vsaka dobra obramba, vsaka poteza so bili nagrajeni. In sanje so končno postale resničnost.

Navijači

Zvesti spremljevalci Krimovk so bili od nekdaj njeni navijači, ki so bili najglasnejši na Galjevici ter na Kodeljevem, sicer pa se je pravo navijaštvo začelo že v 90. letih z mestnim derbijem proti Olimpiji. V času največjih uspehov kluba – osvojitve Lige prvakinj – so z Blue Banditsi navijali tudi trboveljska Torcida in Trbouski knapi, ki so se jim na odločilnih tekmah pridružili še celjski Florjani, Šaleški graščaki, Koprčani ter vsi ljubitelji rokometa v Sloveniji. Takrat je Slovenija dihala kot eno, tako kot znamo samo Slovenci ob izjemnih uspehih naših športnikov.

Ekipa v sezoni 2000/2001

Zgornja vrsta (od leve prosti desni): Tanja Oder (levo krilo), Branka Jovanović (vratarka), Tanja Dajčman (levo krilo), Olga Čečkova (desno krilo), Branka Mijatovič (srednja zunanja), Inna Dolgun (srednja zunanja), Deja Doler (krožna napadalka), Monika Gogirla (leva zunanja).
V sredini: Damijan Janković (generalni sekretar), Anja Frešer (desna zunanja), Vesna Horaček (desna zunanja), Nataša Derepasko (leva zunanja), Agniezska Matuszewska (leva zunanja), Sergeja Stefanišin (vratarka), Maja Mitrović (krožna napadalka), Marjan Doler (podpredsednik).
Spodnja vrsta: Tina Bogovič (sekretarka), Mihaela Bobocea (desno krilo), Tone Tiselj (trener), Robert Beguš (pomočnik trenerja), Luminita Hutupan (vratarka), Blažo Marojević (fizioterapevt).

Časovnica in mejniki sezone 2000/2001

24. julij 2000
Krimovke začele priprave za sezono

Tone Tiselj, trener Krima Ete Neutro Robertsa: "Postavili smo si izjemno visoke cilje, s tako kakovostnim kadrom pa smo ga tudi sposobni uresničiti. Ne skrivamo, da se želimo zavihteti na evropski vrh."

21. november 2000
Žreb skupin Lige prvakinj
Na sedežu EHF so krimovke v skupini D dobile nasprotnice: špansko Valencio, ukrajinski Spartak in madžarski Győr.
6. januar 2001
Prva tekma in prva zmaga v Ligi prvakinj
Rokometašice Krima Ete Neutro Robertsa v 1. kolu v Kijevu prepričljivo premagale ukrajinski Spartak s 26:21.
13. januar 2001
Druga tekma in prvi remi v Ligi prvakinj
Krimovke so se na Kodeljevem razšle z neodločenim izidom proti madžarskemu Győriju. Rezltat je bil 27:27 (11:15).
10. februar 2001
Uvrstitev v četrtfinale Lige prvakinj

Po zmagi nad Spartakom (28:22) v 5. kolu Lige prvakinj na domačem terenu so se krimovke uvrstile v četrtfinale.

3. marec 2001
četrtfinale Lige prvakinj: prva tekma

Slovenske prvakinje so na prvi tekmi četrtfinala Lige prvakinj izgubile na Norveškem proti Larviku z 20:24 (9:13).

10. marec 2001
Uvrstitev v polfinale Lige prvakinj

Rokometašice Krima Ete Neutro Robertsa so v povratni četrtfinalni tekmi Lige prvakinj v Ljubljani premagale Larvik z 29:17 (17:7) in se uvrstile v polfinale.

1. april 2001
Zmaga proti Budućnosti v polfinalu

Krimovke so v prvi polfinalni tekmi Lige prvakinj na domačem igrišču premagale Budučnost z 28:21 (14:9).

8. april 2001
Poraz za finale Lige prvakinj

Krimovke so v Podgorici ubranile sedem zadetkov prednosti iz prve polfinalne tekme Lige prvakinj v Ljubljani in se uvrstile v finale! Budućnost je sicer slavila z 27:25 (16:16).

Tone Tiselj, trener: "Moje igralke so v športno-političnem ambientu dvorane Morača, kjer je bilo vse pripravljeno za zmagoslavje domače ekipe, povsem dozorele in jim iskreno čestitam."

5. maj 2001
Neodločeno na prvi tekmi finala Lige prvakinj

Rokometašice Krima Ete Neutro Roberts so v prvem finalnem srečanju Lige prvakinj v gosteh z danskim Viborgom HK igrale neodločeno 22:22 (12:9).

Branka Mijatovič, kapetanka: "Na revanši v Ljubljani imamo še veliko rezerv, predvsem pri zaključnih strelih."

12. maj 2001
ZMAGA V LIGI PRVAKINJ!

Rokometašice Krima Ete Neutro Robertsa so postale evropske prvakinje. V povratni finalni tekmi Lige prvakinj so na domačem igrišču premagale danski Viborg s 25:19 (13:10). Krimovke so se tako kot prva slovenska ekipa zavihtele na evropski tron najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

Deja Doler, krožna napadalka: "Pot do zmagoslavja je bila zelo naporna. Danke so vseskozi držale korak z nami in niso popuščale, vendar se je v pravem trenutku našla katera moja soigralka, ki je tekmicam onemogočila misel na zmago."

Zgodovina v videu

Tekme Lige prvakinj v sezoni 2000/01

Spomini na šampionsko sezono 2000/01