Krimovke do prve zmage proti vodilnim v skupini A

Rokometašice Krima Mercatorja so tekmo 13. kola Delo EHF Lige prvakinj zaradi zasedenosti dvorane Stožice odigrale v Hali Tivoli. Dvorana sredi zelenega srca prestolnice, parka Tivoli, jim je več kot ugajala. Tekmice iz Rusinje, rokometašice Rostov Dona, niso imele možnosti za zmago. Krimovke so vodile skozi večino srečanja in po točki, ki so jo tekmicam odščipnile na gostovanju, z izidom 28:27 (17:15) pa prišle do prve zmage v sezoni 2020/21. Najbolj razpoložene varovanke Uroša Bregarja so bile Matea Pletikosić z devetimi in Oceane Sercien Ugolin ter Maja Svetik s po štirimi zadetki.
Krim Mercator : Rostov-Don 28:27 (17:15)
sobota, 6. februar, ob 16.00, Hala Tivoli – brez gledalcev
Sodnici: Jelena Mitrović, Andjelina Kazanegra (Črna gora); Delegatka: Anja Frešer (Slovenija)
Krim Mercator: Gjerek, Risović 1 (17 obramb); da Silva Vieira 2, Jurič, Sercien Ugolin 4, Abina, Pletikosić 9, van Kreij 3, Cerovak, Klemenčič 2, Konatar, Ljepoja 2, Dobrić, Gomilar Zickero 1, Svetik 4.
Rostov-Don: Gabisova 1 obramba, Kalinina 6 obramb; Managarova 2, Sen 2, Vyakhireva 4, Lagerquist, Bobrovnikova 1, Makeeva 3, Smirnova, Krpež-Šlezak, Sobkalo, Tazhenova 1, Zaadi Deuna 1, Kuznetsova 8, Borschenko 5.
7-metrovke: Krim Mercator 5 (4), Rostov-Don 9 (8)
Izključitve: Krim Mercator 6 minut, Rostov-Don 6 minut

Krimovke so v Hali Tivoli prvič v sezoni pokazale agresivno igro v obrambi in učinkovit napad, ki sta jim že v prvem polčasu prinesla prednost. Izkazali sta se Maja Svetik z levega krila in Matea Pletikosić z natančnim izvajanjem sedemmetrovk.

Tekmice so prve zatresle mrežo, po izidu 1:2 pa do 37. minute srečanja niso prišle do vodstva. Gostiteljice so narekovale tempo igre, vodile tudi za štiri zadetke (12:8, 14:10 in 16:12). Strelsko je bilo v prvih 30. minutah tekme razpoloženih kar devet Krimovk, med njimi tudi današnja kapetanka, Jovana Risović. Siceršnja kapetanka moštva, Nina Žabjek, je zaradi poškodbe komolca tekmo spremljala s tribune. Debi na evropski tekmi je dočakala Hana Gjerek, ki pa ni uspela ubraniti strela s sedmih metrov.

Tudi statistični parametri po prvem delu srečanja so bili na strani Ljubljančank, ki so bile boljše od trenutno vodilne ekipe skupine A v vseh segmentih igre.

Prvi gol drugega dela je dosegla Harma van Kreij, ki skupaj s Pletikosićevo v Ljubljani ostaja še eno leto. Sledili so trije zaporedni natančni streli tekmic in ob izidu 19:19 je bilo v 7. minuti nadaljevanja znova vse odprto. V nadaljevanju so gostiteljice Rusinjam vseskozi dihale za ovratnik, a so bile le-te natančne z vseh položajev.

Valentina Klemenčič je ekipi priborila nekaj najstrožnih kazni ter znižala zaostanek na dva gola razlike (24:26). Po zadetku Pletikosićeve in Sercien Ugolinove je bil šest minut pred koncem rezultat znova izenačen (26:26). V napeti končnici so imele več sreče gostiteljice. Nizozemka je izenačila na 27:27, gol za zmago pa dosegla francoska reprezentantka. Pika na i sta bili obrambi Risovićeve, ki je potrdila prvo zmago Krimovk.

Razpored tekem Krima Mercatorja najdeš TUKAJ, lestvice vseh tekmovanj pa TUKAJ.

Uroš Bregar, trener RK Krim Mercator“Znova smo dokazali, da nam igra Rusinj leži. Rostovu smo točko odščipnili že na gostovanju, tokrat je zmaga ostala doma. Začeli smo dobro in ob ugodnem rezultatu vršili pritisk na tekmice. Verjeli smo, da nam lahko uspe, kar je bilo ključno. V vratih je bila ponovno izjemna Risovićeva. Večino taktičnih zamisli smo uspeli realizirati. Veseli smo zmage.”

Jovana Risović, kapetanka RK Krim Mercator“Začeli smo odlično in kljub mladosti dokazali, da imamo veliko srce in karakter, da nikoli ne obupamo. Ponosna sem na ekipo. Taktično smo se odlično pripravili in to smo dokazale tudi na igrišču. Zasluženo smo zmagale.