Kar 26 obramb Risovićeve za odlično izhodišče!

Na prvo marčevsko soboto so se rokometašice Krima Mercatorja v uvodni tekmi osmine finala DELO EHF Lige prvakinj – povratna bo čez teden dni na sporedu v Rusiji – v Areni Stožice pomerile proti ekipi moskovskega CSKA-ja. In to kako! Favorizirane tekmice so na krilih izjemne vratarke Jelene Risović (obranila je 55 % strelov tekmic – 26:47) namreč ugnale s 25:20 in si tako pred sobotnim odločilnim dvobojem priigrale odlično izhodišče za preboj med najboljših osem ekip stare celine.
Krim Mercator : CSKA (RUS) 25:20 (12:10)
sobota, 6. marec, ob 16.00, Arena Stožice – brez gledalcev
Sodnici: Ana Vranes, Marlis Wenninger (Avstrija); Delegatka: Arijana Vojić (BIH)
Krim Mercator: Gjerek, Risović 1 (26 obramb); da Silva Vieira 8, Jurič, Sercien Ugolin 6, Abina, Pletikosić 3, van Kreij, Cerovak, Klemenčič 1, Konatar, Ljepoja 5, Gomilar Zickero 1, Svetik.
CSKA: de Souza 12 obramb, Sedoykina 4 obrambe, Kaplina; Gorshkova 4, Gorshenina 3, Sudakova 2, Markova 1, Chigirinova 2, Rosengern Jacobsen, Ilina 3, Heindahl 1, Skorobogatchenko 1, Illarionova 1, Rabazulkina, Ristovska 2.
7-metrovke: Krim Mercator 3 (2), CSKA 0 (0)
Izključitve: Krim Mercator 12 minut, CSKA 8 minut

Četudi so bile gostje pred dvobojev velik favorit – v predtekmovalni B elitnega evropskega tekmovanja so namreč v 14 dvobojih zmago slavile kar 11-krat – so slovenske prvakinje hitro pokazale, da o beli zastavi ni ne duha ne sluha. Že ob predstavitvi se je na obrazih izbrank glavnega trenerja Uroša Bregarja opazil skupek osredotočenosti, poguma in sproščenosti. 

In res. Krimovke so na krilih odlične srbske vratarke Jelene Risović (5 obramb) in krožne napadalke Nataše Ljepoja po 10 minutah igre vodile s 6:3, prednost pa nadalje povečevale predvsem z zares izjemno, naravnost granitno obrambo. Rokometašice CSKA-ja so namreč vse do 17. minute (8:4) gole dosegale zgolj s krilnih položajev, prek osrednjega obrambnega bloka pa so bile vse poti zanje povsem zaprte. 

Najvišjo prednost so si Ljubljančanke – kako prikladno – z golom vratarke Risovićeve, ki je do konca polčasa zbrala kar 11 obramb, priigrale v 19. minuti, ko so prešle v vodstvo z 10:5 (19. minuta). Sledilo je precej boljše obdobje Moskovčank, ki so v obdobju med 21. in 28. minuto zabile štiri zaporedne gole, gostiteljice, pri katerih se je zasuk zgodil tudi po zaslugi 42-letne brazilske vratarke Chane Franciele Masson, pa so v zadnji tretjini prvega polčasa mrežo tekmic zatresle le enkrat. Izkupiček uvodnih 30 minut je tako bil gol prednosti za Krim Mercator, torej scenarij, ki bi ga pred tekmo bržkone z veseljem vsi sprejeli odprtih rok. 

A krimovke so tudi na začetku drugega polčasa znova pokazale in dokazale, da se niso pripravljene zadovoljiti z dobrim vtisom in se prav nič niso ozirale na to, da se v tem dvoboju osmine finala Lige prvakinj merita ekipi, med katerima je bila v uvodnem delu sezone kar 16 točk razlike (23:7). 

Igralke ruskega giganta so v uvodnih 18 minutah nadaljevanja tekme namreč zmogle vsega dva (!) zadetka in v 47. minuti je najboljša slovenska ženska rokometna ekipa zahvaljujoč vnovič odlični defenzivni igri vodila že s šestimi zadetki prednosti. Bilo je 19:13, medtem, ko je bila Risovićeva že pri izjemnih 20 obrambah – ubranila je več kot polovico strelov tekmic (20:32 – 60 %).

Ko so se Moskovčanke v 53. minuti približale na 21:17, je že »zadišalo« po scenariju prvega polčasa, a na sceno je ob ekipni obrambi znova stopil trio Risović – Vieira – Ljepoja in tik koncem so krimovke znova imele v rokah šest golov naskoka – 23:17 (56.) ter 24:18 (57. minuta). Dvoboj se je končal z rezultatom 25:20, kar je izjemno izhodišče pred povratno tekmo osmine finala, ki bo v Moskvi na sporedu v soboto, 13. marca.