Jovana Risović zaklenila gol za pomembno točko

Rokometašice Krima Mercatorja so imele na prvi tekmi novega koledarskega leta na gostovanju v nemškem Ludwigsburgu veliko priložnost za drugo zmago v sezoni. A nazadnje se v Ljubljano vračajo z remijem – 22:22 (14:10). Na krilih izjemne Jovane Risović so proti domačemu Bietigheimu (skoraj) zrežirale popoln zasuk, ki je sledil zaostanku v prvem polčasu. V dresu krimovk so poleg srbske vratarke (zbrala je kar 15 obramb) izstopale še Tija Gomilar Zickero s petimi ter Oceane Sercien Ugolin s štirimi goli. Delo EHF Liga prvakinj se za najboljšo slovensko žensko ekipo nadaljuje prihodnji konec tedna, ko v Ljubljano prihaja francoski Metz.
Bietigheim (NEM) : Krim Mercator 22:22 (14:10)
nedelja, 10. januar, ob 14.00, MHP Arena Ludwigsburg – brez gledalcev
Sodnici: Viktoriia Alpaidze, Tatiana Berezkina (Rusija); Delegat: Stephan Vitzthum (Nemčija)
Bietigheim: Sando 4 obrambe, Salamakha 1 obramba; Berger 1, Lauenroth 2, Probst, Schulze 2, Naidzinavicius 5 (1), Patorra, Reimer 4, Smits 6, Jensen Østergaard 1, Maidhof 1, Braun.
Krim Mercator: Gjerek, Vojnovič, Risović 15 obramb; da Silva Vieira 2, Jurič, Sercien Ugolin 4, Žabjek, Pletikosić 2, van Kreij 2 (1), Cerovak, Klemenčič 3, Konatar, Ljepoja 3, Dobrić, Gomilar Zickero 5 (3), Svetik 2.
7-metrovke: Bietigheim 1 (1), Krim Mercator 6 (4)
Izključitve: Bietigheim 10 minut, Krim Mercator 4 minute

Prvi polčas je bil tudi na povratni tekmi med slovenskimi in nemškimi predstavnicami v elitnem rokometnem tekmovanju – podobno kot v Stožicah – v znamenju Nemk, ki so na odmor odšle s štirimi goli prednosti (tokrat so vodile s 14:10, 17. oktobra lani pa so po polovici tekme vodile s 16:12). Začetne napake in živčno igro so prekinile najprej Risovićeva, ki je ves čas blestela v vratih Krimovk – v uvodnih 30 minutah je zbrala sedem obramb –, sledili so zadetki Sercien Ugolinove ter Gomilar Zickerove. Slednja je bila tudi prva strelka Bregarjeve ekipe, ki je bila po prvem polčasu dvakrat natančna s sedmih metrov, enkrat iz igre.

Ekipi sta bili do rezultat 6:6 izenačeni, čeprav bi glede na številne izključitve gostiteljic (8 minut) ter razpoloženo Risovićevo pričakovali, da bodo krimovke vodile. A črne minute Ljubljančank so šele sledile, ko so z nekaj nespametnimi napakami dovolile, da so si rokometašice Bietigheima priigrale »debelih« pet golov prednosti (13:8 – 28. minuta). Do konca polčasa sta zadeli še Matea Pletikosić ter Samara da Silva Vieira, s čimer so se krimovke ob enem zadetku gostiteljic približale na štiri gole zaostanka.

V drugem polčasu so počasi a vztrajno »topile razliko«, po tretjem golu Valentine Klemenčič sta bili ekipi ponovno izenačeni (20:20 – 44. minuta). V statistiko sta se vpisali tudi Nataša Ljepoja in Maja Svetik. Še naprej je blestela Risovićeva, prvič po izidu 3:4 pa so ob petem golu Gomilar Zickerove tigrice prišle do vodstva (21:22 – 50. minuta).

V končnici je bila na preizkušnji potrpežljivost. In živci navijačev ter obeh trenerskih štabov. Prav neverjetno, v zadnjih 15 minutah sta ekipi skupaj dosegli vsega 4 (!) zadetke. Izkazalo se je, da je bil gol Gomilar Zickerove celo zadnji za gostje na nedeljskem dvoboju. Nazadnje sta obe ekipi imeli precej priložnosti za zmago. In za poraz. Vseeno so bile v finišu temu bližje Ljubljančanke, ki pa jih je, kot nekajkrat že med temo, znova rešila zares fenomenalna Jovana Risović, katere odstotek obramb je presegel 40 odstotkov strelov domače ekipe.

Razpored tekem Krima Mercatorja najdeš TUKAJ, lestvice vseh tekmovanj pa TUKAJ.

Uroš Bregar, trener RK Krim Mercator“Pred tekmo smo se zavedali, da bo zaradi koronavirusa tekma neznanka. Težko je bilo predvidevati, kako se bomo postavili in tekmo odigrali. Začeli smo dobro, vzpostavili ravnotežje, nato pa popustili. Pričakoval sem, da bodo tudi tekmice padle v igri, mi pa rasli, kar se je tudi zgodilo. Po nepotrebnih napakah in zaostanku v prvem polčasu smo le-tega izničili, imeli napad za zmago. Če potegnem črto je za današnji rezultat zaslužna predvsem Risovićeva in ji lahko le čestitam. Ponosen sem na rokometašice. Ne moremo tekme ocenjevati po zadnjem napadu. Skozi celotno tekmo so tekmice narekovale tempo, vodile. Naša točka je zaslužena in rezultat povsem pošten.”

Tija Gomilar Zickero, rokometašica RK Krim Mercator“Vesele smo točke, čeprav smo si zelo želele zmagati, predvsem zato, ker smo tekom igre videle, da lahko. S svojo igro sem zadovoljna, a imam še nekaj rezerve. Za prihajajoče tekme si želim biti še bolj učinkovita.”

Jovana Risović, rokometašica RK Krim Mercator“Po ponovnem vodstvu smo imele priložnost, da v tem ritmu nadaljujemo in osvojimo obe točki, a smo zadovoljne tudi s točko. Ne smemo biti razočarane, saj so tudi tekmice imele priložnost, da bi zmago obdržale doma. Bile smo borbene, žal pa zaradi dolgega tekmovalnega premora še nismo v optimalni formi. Prepričana sem, da bomo do naslednje tekme še boljše.”