Odločen korak k decembrskemu evropskemu prvenstvu

Domače igrišče pri Slovenkah v letošnjih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo zares igra pomembno vlogo. Potem, ko so zelo drago prodale kožo proti Črnogorkam in pokazale svoje mojstrstvo proti Makedonkam, so tokrat gostile še Hrvatice. Po Ljubljani in Mariboru so tokrat obiskale Celje, ki je z lepo napolnjenimi tribunami, tudi s pomočjo mladih rokometašic, pripomogel k odlični kulisi.

Prvi polčas je pokazal, kaj pomeni obema reprezentancama. Dve točki na sosedskem derbiju pomenita še veliko več, tudi za razvrstitev na lestvici, ki bo določila potnika na decembrsko evropsko prvenstvo. Kar nekaj žog je šlo v prazno na obeh straneh, svoje pa sta dodali tudi vratarki, na naši strani odlična Miša Marinček. Prvi polčas se je končal z rezultatom 9:11, glavno pa je sledilo v naslednjih tridesetih minutah.

Med polčasom so na svoj račun prišle mlade rokometašice. Mladinke, kadetinje in starejše deklice so dobile težko prigarane pokale in medalje za najboljše tri v vsaki konkurenci. Seveda tudi mladih Krimovk ni manjkalo, a več na straneh namenjenih posebej njim.

Drugi polčas se je začel imenitno, Miša Marinček je v protinapadih izkoriščala hitrost Neli Irman in rezultatska krivulja se je hitro obrnila v smer naših rokometašic (12:11). Po izenačenih minutah je svojo mirnost in odločnost s pridom izkoriščala naša Polona Barič, ki je za najvišjo prednost (21:18) zadela natanko 10 minut pred koncem tekme.

Apetiti so močno narasli, a odlične Hrvatice, pri katerih je pomembno vlogo odigrala tudi naša Vesna Milanović Litre, so rezultat znova poravnale pri 21. Tamara Mavsar in Ana Gros sta ob zadeli zadnja zadetka, v zadnjem napadu so naša dekleta, tudi s taktično minuto odmora Uroša Bregarja, znala zadržati žogo in v imenitnem slogu priigrale pomembno zmago. Zmago, ki je naša dekleta močno približala novim evropskim nastopom.

SLOVENIJA – HRVAŠKA 24:23 (9:11)
ŠD Golovec, 2000. Sodnika: Horváth, Marton (oba Madžarska)

Slovenija: Ferfolja, Krhlikar 1, Gros 8, Krajnc, Jeriček, Čerenjak, Stefanišin, Mavsar 1, Lazovič 2, Marinček, Amon, Irman 8, Rebolj, Barič 1, Petrinja 1, Šon 2.
Hrvaška: Nemaškalo, Čović, Micijević 1, Penezić 7, Milanović Litre 2, Janković, Džono, Franković, Bašić 8, Kapitanović, Blažević, Vidak, Bešen, Zadravec 4, Posavec 1, Gugić.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (2), Hrvaška 6 (6)
Izključitve: Slovenija 12 minut, Hrvaška 6 minut

V nedeljo bodo naša dekleta gostovala v Črni gori, zadnja kvalifikacijska tekma ponuja tudi naskok na še višja mesta in s tem boljše karte za evropsko prvenstvo. A tudi v primeru poraza, bodo ostale reprezentance morale prikazati prave male senzacije, če želijo stopiti pred naša dekleta.