Dobra priprava pred sezono lahko zmanjša možnost poškodb

Kondicijska priprava športnika je nadvse pomembna, saj le dobro pripravljen tekmovalec lahko daje svoj maksimum. Tega se zavedajo tudi v RK Krim, zato za pripravo tigric skrbi Rok Svetko, ki tudi sam redno vzdržuje svojo kondicijo in priporoča, da si vsak vzame eno uro na dan in naredi nekaj zase. Pogoji za delo v klubu so dobri, rokometašice z izjemo tekaških intervalov vse z veseljem opravijo, priznava.

Kakšna je vaša prva asociacija ob omembi RK Krim Mercator?

Gre za izvrsten ženski kolektiv, ki ga krasita odlična povezanost in osvajanje lovorik.

Ob omembi kondicijskega trenerja ponavadi pomislimo na trdo delo, znoj, bolečine. Kakšen je vaš vsakdan?

Začnem zelo zgodaj, okoli 5.30. Takrat so na vrsti treningi vrhunskih in rekreativnih športnikov. Okoli poldneva si vzamem dobro uro za lasten trening, po kosilu krajši popoldanski spanec in priprava na delovno popoldne. Dan zaključim s sprehodom, kar me pomirja.

Kako sami ohranjate dobro kondicijo?

Ukvarjam se s triatlonom oz. dolgim triatlonom – »Ironmanom«, ki je kombinacija treh športov, ki od tebe zahtevajo zelo dobro psihofizično kondicijo.

Kaj so tiste reči, ki bi jih moral vsak narediti dnevno za dobro počutje?

V prvi vrsti dati na stran vse izgovore, da česa ne moreš, nimaš časa, si utrujen, ipd. Namesto tega si vzeti eno uro dnevno zase, za trening ali le daljši sprehod v naravi. Priporočal bi, da se distanciramo od družabnih omrežij, saj so le ta pogost vzrok slabe volje, po drugi strani pa »kradljivec« dragocenega časa, ki nam ga zmanjka za vadbo, redne obroke, zadosten spanec,…

Je težko motivirati dekleta?

Moje načelo ni, da bi moral dekleta motivirati na vsakem treningu. Biti profesionalen športnik je privilegij. Tistega, ki moraš nenehno motivirati, morda ni na pravi poti. Osebno motiviram športnike takrat, ko vem, da s(m)o naredili maksimalno, kar je v naši moči, a žal nismo dosegli želenega rezultat. Naporen je tudi povratek po resni poškobi, ko se zavedaš, da te čaka dolga pot, hkrati te morda skrbi, če boš sposoben tekmovati na tako visoki ravni kot pred tem.

Katerih vaj tigrice res ne marajo delati?

Vsekakor tekaških intervalov (smeh).

Je dobra kondicijska priprava osnova pred sezono ali nekaj, kar se kot rdeča nit mora vleči skozi celo tekmovalno leto?

Dobra priprava na sezono je temelj na katerem gradimo. Bolj kot je ta osnova stabilna, lažje je nadaljevanje. Nekdo z dobro bazo lahko v nadaljevanju doseže nekaj več, predvsem sledi zastavljenemu ciklu, ki si ga zada strokovno vodstvo.

So smernice danes drugačne drugačne, kot pred leti?

Kar se nanaša na osnove športnega treniranja bistvene razlike ni. Še vedno vemo, kaj prinaša uspeh, da je pot do tega težka in je za to treba garati. Spremenil se je rokomet, postal je hitrejši, močnejši in temu se mora prilagajati kondicijska priprava. Z razvojem športne diagnostike v zadnjih letih je naše delo postalo zelo objektivno, saj skoraj ni gibalne sposobnosti, ki ne bi bila merljiva. Za to, da vidimo kako močan, hiter, eksploziven, vzdržljiv je športnik, je ključno to, da lahko analiziramo njegovo gibanje, poskrbimo za mišično skladnost, spremljamo njegovo pripravljenost, odziv na napor itd.

Kako lahko dobra priprava na sezono zmanjša možnost poškodb?

Dobra priprava pred sezono lahko zmanjša možnost poškodbe, težko pa jo prepreči. Smo v kontaktnem, dinamičnem športu, polnem skokov, hitrih gibanj in sprememb smeri, ki jih težko predvidimo. Poškodb ne smemo povezovati zgolj s srečo ali naključjem, ki se zgodi, temveč s športnikom samim in ekipo, ki stoji za njim. Športnik mora poznati svoje slabosti, delati na njih. Trenerji smo tisti, ki moramo znati dozirati, da ne pride do preobremenitve.

So pogoji za delo v Ljubljani dobri?

Pogoji za delo so dobri, seveda si kot kondicijski trener občasno želiš tudi nekaj več. Sicer delujem v ekipnem športu, vendar gre za skoraj 20 posameznic, različne starosti, različnih predispozicij, razlikujejo se po igralnih mestih, izkušnjah, stopnji treniranosti, poškodbah,…zato bi bila nujna individualizacija, ki jo en trener težko zagotovi. Za takšen način dela bi tudi sam potreboval pomočnike.