V razredu z 20 osnovnošolci so 4 otroci spolno zlorabljeni

Bere se kot neresničen in šokanten naslov, ki želi zavajati bralce. Pa žal ni tako. Po slovenski raziskavi je vsaka peta deklica in vsak sedmi deček v Sloveniji spolno zlorabljen.

Ljudje zelo podcenjujemo pogostost spolnih zlorab otrok, poleg tega pa vlada še ogromno napačnih prepričanj o naravi zlorab in storilcev.

Marsikoga preseneti dejstvo, da večina storilcev ni pedofilov, ki čutijo spolno nagnjenje do otrok, ampak gre za potrebe po nadzoru, nadvladi in premoči. Zato je storilec lahko vsak. Ženska ali moški, ne glede na kulturo, družbeni status, višino prihodkov in verska prepričanja. V 85 % primerov je storilec član širše ali ožje družine ali pa ga otrok pozna in mu zaupa.

Raziskave kažejo, da je v EU do 18. leta spolno zlorabljena že vsaka tretja punca in vsak peti deček, po podatkih slovenske raziskave pa vsaka peta punca in vsak sedmi deček. Pri tako zaskrbljujočih statističnih podatkih moramo imeti vedno v mislih,da je čisto vsak otrok lahko žrtev spolne zlorabe.

Otroci izjemno težko – če sploh – povedo, da so bili zlorabljeni. Raziskave  kažejo, da spregovori samo 38 % otrok. Zato je izjemnega pomena, da o temi spolnih zlorab spregovorimo.

V ta namen je UNICEF Slovenija v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju lansiral kampanjo Skriti escape room. Namen kampanje je ozaveščanje o spolnih zlorabah otrok in ponuditi prvi korak k rešitvi. Najpomembnejši element kampanje predstavlja spletni video, ki je te dni zaokrožil po spletu in povzema bistvo kampanje.

Oglejte si, kaj so nič hudega sluteči obiskovalci Skritega escape room-a izkusili na svoji koži.

»Pripravili smo kampanjo, ki s pomočjo analogije nazorno predstavi resnost in težo problematike spolne zlorabe otrok,« ugotavlja Irena Stamenkovič z UNICEF-a Slovenija. »Za kratek čas smo odprli vrata resničnega prostora, kjer se je dogajala dolgoletna spolna zloraba, in predstavili prvi korak do rešitve, ki je hkrati predstavljal rešitev Skritega escape rooma,« idejo kampanje povzame naša sogovornica.


Če veste ali sumite spolno zlorabo otroka, ste verjetno edini, ki lahko pomagate. Pokličite 080 28 80 ali pišite na spolna.zloraba@siol.net za strokovno pomoč in podporo.


Več o projektu in problematiki najdete na skriti-escape-room.si.