Spektakularna zmaga proti močno favorizirani Švedski

Po uvodnem porazu proti Srbiji je slovensko reprezentanco že čakala nova težka preizkušnja. Brez Polone Barič, ki si je že pred prvim kolom poškodovala gleženj in bo morala izpustiti celotno prvenstvo, so se izbranke selektorja Uroša Bregarja na evropskem zoperstavile domačinkam, rokometašicam Švedske.

Po izenačeni tekmi so v končnici mirnejšo glavo obdržale naše, dokazale kakovost in prvič po skoraj 12 letih dosegle zmago na evropskih ali svetovnih prvenstvih Po izenačenju Švedinj v 57. minuti so mirnejše živce ohranile slovenske rokometašice. Dva zadetka za končni rezultat 25:23 sta bila dovolj za imenitno zmago. Selektor Uroš Bregar si je po koncu tekme lahko oddahnil, Miša Marinček je tokrat znova v vratih opravila izvrstno delo in zbrala 14 obramb, Nina Jeriček je dodala štiri asistence.

Srbija si je z zmago proti Španiji že zagotovila napredovanje v redni del evropskega prvenstva. Tamara Georgijev se po dveh zadetkih proti Sloveniji tokrat ni vpisala med strelke. Švedska in Slovenija sta pred zadnjimi tekmami z dvema točkama na drugem in tretjem mestu. Zadnje tekmice naših deklet, Španke, so na dnu brez zmage in točk. V redni del vodijo prva tri mesta.

ČLANICE, EVROPSKO PRVENSTVO, SKUPINA A, STOCKHOLM
2. kolo, torek, 6. decembra:
SLOVENIJA : ŠVEDSKA 25:23 (13:13)
Slovenija: 
Stefanišin, Marinček, Ferfolja 1, Gros 5, Rebolj 1, Krajnc, Jeriček, Stanko 1, Čerenjak, Panger, Mavsar 6, Lazović 3, Zulić, Irman 4, Krhlikar 2, Užmah 2.
Švedska: Bundsen, Idehn, Mellegard, Ekenman Fernis, Stromberg, Blohm, Roberts 3, Sand 4, Westberg 2, Lagerquist, Gullden 10, Blomstrad, Hagman 2, Jacobsen, Oden 1, Alm 1.
STATISTIKA

ŠPANIJA : SRBIJA 23:25 (8:11)

Uroš Bregar, selektor Slovenije:
“Zelo sem ponosen na svoja dekleta, ki so tekmo odigrala zelo dobro. Želel sem si, da dvignemo našo obrambo na višjo raven in to nam je tudi uspelo, saj so se punce dobro gibale in sodelovale, za njimi pa je stala odlična Miša Marinček, ki je ustavila veliko strelov. V napadu smo igrali pametno in nismo divjali, oziroma smo po domače povedano bolj varovali žogo ter zelo dobro zaključevali. Naš cilj je bil vsaj ena zmaga v prvem delu, kar nam je uspelo, zdaj pa bomo videli kaj nam bo to prineslo. Na Španke se bomo zelo dobro pripravili in iztisnili zadnje atome moči.”

LESTVICA SKUPINE A

1 Srbija 2 2 0 0 61:57 (+4) 4
2 Švedska 2 1 0 1 48:44 (+4) 2
3 SLOVENIJA 2 1 0 1 59:59 (0) 2
4 Španija 2 0 0 2 42:50 (-8) 0

V sredo, 7. decembra, bosta na delu znova hrvaški reprezentantki Vesna Milanović Litre in Valentina Blažević, ki ju ob 20.45 čaka tekma proti Norveški. Reprezentance v skupini A bodo zadnjič aktivne v četrtek. Slovenke se bodo za potrditev napredovanja v redni del ob 18.30 pomerile proti Španiji, Tamara Georgijev pa bo šla po nov par točk ob 20.45 proti Švedski.

Foto: Uroš Hočevar / swe2016.ehf-euro.com