Slovenke začenjajo priprave na peto evropsko prvenstvo

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v Zrečah začela zadnji sklop priprav na letošnje evropsko prvenstvo, ki bo med 4. in 18. decembrom potekalo na Švedskem. Na priprave se je, skupaj s selektorjem in trenerko vratark, podalo tudi pet rokometašic Krima Mercatorja.

Peti nastop na največjem tekmovanju stare celine so si izbranke Uroša Bregarja zagotovile v kvalifikacijah, v katerih so v »balkanski« skupini zaigrale proti reprezentancam Črne gore, Hrvaške in Makedonije. Na evropsko prvenstvo so se uvrstile prvič po letu 2010, in sicer kot najboljša tretjeuvrščena ekipa vseh sedmih skupin kvalifikacij.

V oktobrskem pripravljalnem ciklusu so se Slovenke doma dvakrat doma pomerile z reprezentanco Češke in bile polovično uspešne, nato pa še dvakrat v gosteh z izbrano vrsto Madžarske. Na sklepnih pripravah bodo še trikrat zaigrale proti Švici in Črni gori. Vse tekme bodo zaprte za javnost.

Selektor je že pred časom objavil seznam igralk, ki so se zbrale v Zrečah. Na spisku vabljenih igralk je tudi pet krimovk, reprezentančna kapetanka Nina Jeriček, Miša Marinček, Sergeja Stefanišin, Amra Pandžič in Polona Barič. V štabu reprezentance deluje tudi Branka Jovanović.

Uroš Bregar, selektor slovenske ženske reprezentance:
“Ta dekleta sodelujejo že precej časa in se med seboj dobro pozna, kar je odlično. V tem tednu nas čakajo prvi treningi, katerih uvod bo namenjen regeneraciji. Že v torek pa začnemo trenirati s polno paro, saj nas kmalu čakajo trije pripravljalni dvoboji. V naslednjem tednu se bomo nato začeli intenzivno pripravljati na prve tekmice na evropskem prvenstvu Srbkinje. Skupaj z nekaterimi reprezentantkami, ki so članice Krima Mercatorja, prihajam na priprave poln novega zagona. A klubski uspeh je zdaj potrebno dati na stranski tir in se kar najbolj posvetiti delu z izbrano vrsto. Igralke, ki jih imamo v ekipi, v kateri vlada odlično vzdušje, so izjemno kakovostne. Med njimi je čutiti pravo povezanost, za katero upam, da se bo pokazala tudi na decembrskem tekmovanju.”

Nina Jeriček, reprezentantka Slovenije:
“Klubski uspeh, ki smo ga dosegle z ekipo Krima Mercatorja, je pokazal, da je mogoče prav vse. Dal mi je svežega zagona, da sedaj še toliko bolj verjamem, da lahko uspehe nadaljujemo tudi na reprezentančni ravni. Naš cilj na evropskem prvenstvu bo nedvomno preboj v drugi krog. Svojo priložnost bomo iskale predvsem na prvi tekmi s Srbijo, a tudi reprezentanci Švedske in Španije nista nepremagljivi. Vem, da bomo s soigralkami pokazale največ, česar smo sposobne, da presenetimo. Verjamem, da se bosta pozitivna energija in zagon, ki smo ju občutile po klubskem uspehu, prenesla tudi v reprezentanco, katere del so seveda tudi izjemno uspešne igralke, ki igrajo v tujih klubih, udeležencih Lige prvakinj.”

SKUPINA A (Stockholm):
1. kolo, nedelja, 4. decembra, ob 15.15:
SRBIJA : SLOVENIJA

2. kolo, torek, 6. decembra, ob 20.45:
SLOVENIJA : ŠVEDSKA

3. kolo, četrtek, 8. decembra, ob 18.30:
ŠPANIJA : SLOVENIJA

Na uvodni tekmi evropskega prvenstva bomo videli še eno rokometašico Krima Mercatorja. S srbsko reprezentanco je priprave začela tudi Tamara Georgijev, ki je bila na prejšnji reprezentančni akciji med najboljšimi srbskimi posameznicami.
Hrvaška reprezentanca je priprave na prvenstvo začela dan kasneje, Vesna Milanović Litre in Valentina Blažević bosta igrali v težki skupini D, proti Norveški, Rusiji in Romuniji.