Na uvodu Lige prvakinj Danke premočne tekmice

Rokometašice Krima Mercatorja so z gostovanjem v danskem Esbjergu začele svojo že 22. sezono v elitni Ligi prvakinj. Po zadržanem začetku so ob koncu uvodne tekme danskim prvakinjam morale priznati premoč z rezultatom 25:35. Druga tekma skupine D med Larvikom in Sävehofom se bo začela ob 18.30.

Dobrih šest minut dvoboja je minilo, ko je Vesna Milanović Litre prvič prebila močno dansko obrambo in pri rezultatu 0:4 dosegla prvi zadetek za krimovke. Danske rokometašice so bile nezgrešljive do 13. minute (9 golov iz prav toliko strelov), kar jih je vodilo do vodstva z 10:4. Sledili so štirje zaporedni zadetki Anete Benko in Mirjete Bajramoske. Krimovke so opozorile nase in s tem prisile domačega trenerja do prve minute odmora. Do konca prvega polčasa so gostiteljice znova pritisnile na plin, s tretjim zadetkom pa je Tamara Georgijev postavila končni izid prvega polčasa – 17:10.

Esbjerg je resda novinec v Ligi prvakinj, a že spada med najmočnejše ekipe tega tekmovanja. To so danske rokometašice dokazale tudi v drugem polčasu, ko so kmalu prešle v vodstvo z dvoštevilčno prednostjo. Krimovke so nato znova zaigrale bolje in v obdobju od 46. do 52. minute izkoristile nekaj napak Esbjerga. Sergeja Stefanišin je tedaj dobro branila, na drugi strani pa so Aneta Benko, Laura Kamdop in Elizabeth Omoregie zaostanek znižale na 22:29. Esbjerg je nato še enkrat strnil svoje vrste in do konca tekme je razlika znova narasla na deset zadetkov – 35:25.

Med krimovkami je bila s šestimi zadetki na koncu najboljša Bajramoska, štiri sta dodali Benkova in Georgijeva. Pri skandinavski zasedbi je bila z 11 zadetki (11:15) nezaustavljiva nizozemska rokometna asinja Laura van der Heijden.

Krimovke bodo že kmalu po vrnitvi v domovino znova na delu. V ponedeljek bodo namreč v 5. kolu državnega prvenstva v Stožicah gostile mariborski DP-Logik Branik. Čakata jih tudi dve zaporedni domači tekmi Lige prvakinj. V soboto, 22. oktobra, bo na Kodeljevem gostoval norveški Larvik (ob 16.30), teden dni kasneje pa še švedski Sävehof (ob 17.00.

Uroš Bregar, trener RK Krim Mercator: »Ekipa Esbjerga je dokazala, da premore vrhunske posameznice, ki so bile za nas tokrat prevelik zalogaj. Na začetku so nam danske tekmice ušle, nato smo se jim uspeli približati na 8:10, nato pa znova v igri delali preveč napak. Razlika je temu primerno naraščala. Na prvi tekmi nove sezone Lige prvakinj nismo uspeli nuditi boljšega odpora, se pa sedaj že obračamo k novim tekmam. Prihodnjo soboto na Kodeljevem gostuje Larvik, na katerega se bomo skušali kar se da dobro pripraviti.«
Miša Marinček, kapetanka RK Krim Mercator: »Po tekmi smo s soigralkami razočarane, saj smo bile pred tekmo zelo optimistične. Žal smo v igri napravile preveč napak. Igra v napadu nam ni stekla, naša tehnične napake pa so nasprotnicam dovoljevale, da so razvile svojo hitro igro. Uspelo se jim je oddaljiti na pet golov razlike, sredi prvega polčasa smo se uspele približati, a to ni bilo dovolj, da bi se povzpele na raven igre, ki so jo kazale naše tekmice.«

LIGA PRVAKINJ, SKUPINSKI DEL, SKUPINA D, 1. KOLO:
Sobota, 15. oktobra:
TEAM ESBJERG : RK KRIM MERCATOR 35:25 (17:10)
Team Esbjerg: Sando, Knudsen, Toft Hansen 1, Seest, Kviesgaard 3, Zachariassen, van der Heijden 11, Idéhn, Alm 6, Karlsson 1, Gonzales Ortega, Vestergaard 5, Ingstad 2, Polman 6.
RK Krim Mercator: Georgijev 4, Jurič, Benko 4, Blažević 2, Milanović Litre 3, Jeriček 1, Stefanišin, Bajramoska 6, Marinček, Omoregie 2, Koren 1, Pandžič, Barič, Kamdop 2, Amon, Zrimšek.
STATISTIKA

Ob 18.30:
LARVIK :  IK SÄVEHOF