Krimovke začenjajo 22. sezono v Ligi prvakinj

Sobota prinaša začetek bojev v skupinskem delu Lige prvakinj. Krimovke 22. zaporedno sezono med evropsko klubsko elito začenjajo na gostovanju pri danski zasedbi Team Esbjerg. Tekma se bo začela ob 14. uri, v neposrednem prenosu pa jo bo moč spremljati na Šport TV 1.

Danska ekipa je nastala leta 1991, ko sta se združila KVIK in Esbjerg. Prvič se je na evropskem prizorišču pojavila v sezoni 2010/11, ko je zaigrala v četrtfinalu Pokala EHF. Največji uspeh ji je v istem tekmovanju uspel v sezoni 2012/13, ko jo je ruska Lada ustavila šele v finalu. V sezoni 2014/15 so Danke v domačem prvenstvu osvojile drugo mesto, v Pokalu EHF pa so se srečale tudi s slovenskim Zagorjem in obakrat slavile zmago. Skupni rezultat je bil 68:48 v korist Skandinavk (33:22, 35:26). V minuli sezoni so Krimove tokratne tekmice premierno osvojile domače prvenstvo in se tako neposredno uvrstile v Ligo prvakinj.

Esbjerg je, enako kot Krim, med tednom EHF na reprezentančne priprave poslal sedem rokometašic, ki zastopajo barve štirih različnih reprezentanc. Trenerju Bnekaj težav povzročata poškodbi Estvane Polman in Rikke Zachariassen. Prva se je s priprav nizozemske reprezentance predčasno vrnila in se posvetila telesni pripravi, domača matadorka pa ima težave s koleni. V dosedanjem delu sezone so danske prvakinje odigrale osem tekem in zmagale na štirih, trikrat izgubile, ena tekma pa se je končala neodločeno.

Danski Superpokal – Team Esbjerg : FCM Handbold 21:29
Osmina finala danskega pokala – Odense Handbold : Team Esbjerg 27:25
1. krog DP – Team Esbjerg : Odense Handbold 26:21
2. krog DP – Silkeborg-Voel KFUM : Team Esbjerg 22:22
3. krog DP – Team Esbjerg : FCM Handbold 23:26
4. krog DP – Team Ebsjerg : SK Aarhus 32:29
5. krog DP – Nykøbing F. Håndbold : Team Esbjerg 29:35

Krimovke so na drugi strani v torek uspešno opravile še zadnjo domačo nalogo pred sobotnim začetkom skupinskega dela Lige prvakinj. Po reprezentančnem odmoru so gostovale pri Celjankah in tekmo dobile z rezultatom 30:25. To je bila že osma zaporedna zmaga v tej sezoni, ki so jo začele z osvojenim Superpokalom.

Rokometašice Krima Mercatorja se bodo z letališča Jožeta Pučnika na Dansko odpravile v petek zjutraj. Pred odhodom so v četrtek na novinarski konferenci želje in cilje predstavili nekateri glavni akterji kluba. Trenerju Urošu Bregarju in članici Izvršilnega odbora kluba Deji Doler Ivanović sta se pridružili še vratarki Miša Marinček in Sergeja Stefanišin, ki začenja že svojo 19. sezono v Ligi prvakinj, izmed katerih je štiri zaključila v kvalifikacijah.

Deja Doler Ivanovič, članica IO RK Krim Mercator: »S ponosom vstopamo v rekordno, 22. sezono v elitni Ligi prvakinj. Veseli smo, da smo se uspeli kvalificirati v to tekmovanje, obenem pa se zavedamo kakovosti ekip, ki tam nastopajo. Pomerili se bomo s samimi skandinavskimi nasprotnicami. Zagotavljamo, da nobene tekme ne bomo začeli z belo zastavo. Z veseljem lahko povem, da bomo domače tekme igrali v dvorani na Kodeljevem, kjer je klub dosegel največje uspehe. Nadejamo se odličnega vzdušja na vseh treh tekmah. Nedavno smo sklenili nov dogovor z našim generalnim sponzorjem Mercatorjem, s katerim smo sodelovanje podaljšali še za najmanj tri leta. Na to smo v teh ekonomskih časih izredno ponosni in si štejemo za velik uspeh, saj nam to zagotavlja normalno delovanje kluba tudi v prihodnje.«
Uroš Bregar, trener RK Krim Mercator: V novi sezoni Lige prvakinj bomo imeli pred seboj cilj, da popravimo točkovni izkupiček minule sezone in se skušamo uvrstiti v redni del tekmovanja. V skupinskem delu nas čakajo dvoboji s samimi skandinavskimi prvaki. Ekipa Esbjerga je sestavljena iz vrhunskih igralk, med katerimi največjo uganko predstavlja Estavana Polman. Tu sta še Švedinja Jenny Alm, ki je Krimu nekoč že povzročala težave, ter na desni strani Nizozemka Laura van der Heijden. Mislim, da vsi dobro vemo, kaj v zadnjih letih pomeni nizozemski rokomet na evropskem prostoru. Z ekipo se sicer na sobotno gostovanje pripravljamo po najboljših močeh. Reprezentančni teden, ki je za nami, nam je povzročil nekaj težav – Polona Barič ima težave z gležnjem, Nina Jeriček pa s kolenom. Če bosta v soboto manjkali obe, bo to za nas velika oslabitev. Upam, da bomo do tekme na Danskem za igro usposobili vsaj Jeričkovo.«
Miša Marinček, kapetanka RK Krim Mercator: »Končno so začenja nova sezona tako težko pričakovane Lige prvakinj. Uvodoma nas čakajo nastopi v zahtevni skupini, a imamo ekipo, s katero se lahko kosamo z vsakim. Vsako tekmo moramo začeti z mislijo na zmago in videli bomo, kam nas bo to pripeljalo. Mislim, da nam koraki od začetka sezone dobro uspevajo in upam, da bo tako tudi v nadaljevanju sezone.«
Sergeja Stefanišin, RK Krim Mercator: »Na nobeno tekmo se ne podajamo z belo zastavo in tudi tokrat ne bo nič drugače. Morda v ekipi nimamo vrhunskih in kvalitetnih posameznic, smo pa izredno srčne in premoremo ekipni duh, kar marsikdaj na tekmah izdatno pripomore k uspehom. Tega se bomo držali tudi v novi sezoni in videli bomo, kaj nam bo to prineslo. Dekleta in strokovni štab premoremo željo in znanje, da tudi v gosteh presenetimo katero izmed ekip v skupini D.«

Rekordno, 22. zaporedno sezono med evropsko elito bodo krimovke nadaljevale z dvema domačima tekmama. Na Kodeljevem bosta gostovala norveški Larvik (sobota, 22. oktober, ob 16.30) in švedski IK Sävehof (sobota, 29. oktober, ob 17.00). Obe tekmi bosta potekali v športni dvorani na Kodeljevem, vstopnine ne bo!

TEKME RK KRIM MERCATOR V LIGI PRVAKINJ
SKUPINSKI DEL, SKUPINA D:
1. kolo, sobota, 15. oktobra, ob 14.00: TEAM ESBJERG : RK KRIM MERCATOR (prenos na Šport TV 1)
2. kolo, sobota, 22. oktobra, ob 16.30: RK KRIM MERCATOR : LARVIK
3. kolo, sobota, 29. oktober, ob 17.00: RK KRIM MERCATOR : IK SÄVEHOF
4. kolo, sobota, 5. novembra, ob 16.00: IK SÄVEHOF : RK KRIM MERCATOR
5. kolo, sobota, 12. novembra, ob 15.30: RK KRIM MERCATOR : TEAM ESBJERG
6. kolo, sobota, 19. novembra, ob 19.15: LARVIK : RK KRIM MERCATOR