Krimovke na sever Evrope po prvo mesto

Ta konec tedna bodo v skupinskem delu Lige prvakinj na sporedu še zadnje tekme. 21-kratne slovenske prvakinje krimovke zadnji preizkus čaka na Norveškem, kjer se bodo v soboto, ob 19.15 pomerile z Larvikom. Tekmo bo v Sloveniji v živo prenašal Šport TV 1.

Omenjena tekmeca sta si pred medsebojnim obračunom že priigrala napredovanje v naslednji del tekmovanja, a kljub temu tekma še zdaleč ne bo brez pomena. Ekipi bosta namreč skušali osvojiti še zadnji točki, ki ju bosta prenesli med najboljšo dvanajsterico v evropski klubski eliti. Računica Krima Mercatorja je povsem jasna, v primeru zmage bo v glavni del prenesel šest, z neodločenim izidom pet, ob porazu pa štiri ročke. Vse do konca vikenda bo potrebno počakati le na razliko med danimi in prejetimi zadetki, ki jo bodo prenesle Ljubljančanke, saj bo ta odvisna tudi od preostale tekme med Team Esbjergom in IK Sävehofom. Danke in Švedinje se bodo pomerile v nedeljo, ob 15. uri.

V naslednjem krogu Lige prvakinj bodo izbranke Uroša Bregarja nastopale v skupini 2, kamor bodo napredovale tudi najboljše tri zasedbe skupine C. Novih šest evropskih tekem so si zagotovile zasedbe madžarskega Györia, danskega Midtjyllanda in romunske CSM Bukarešte. Na Kodeljevem tako od konca januarja prihodnje leto krimovke pričakujejo tudi aktualne prvakinje in podprvakinje Lige prvakinj.

A pred tem jih čaka že omenjeno gostovanje v Skandinaviji, na katerega se bo ekipa odpravila v zgodnjih petkovih urah. Larvik, aktualni danski prvak, je na prvi medsebojni tekmi na Kodeljevem, po preobratu slovenske zasedbe, klonil s 24:22. Ob odlični Miši Marinček v vratih (20 obramb) so se v napadu s po petimi goli izkazale Aneta Benko, Elizabeth Omoregie in Vesna Milanović Litre. Na drugi strani je Linn Kristin Koren Riegelhuth dosegla šest golov, s skupno 41 pa je po petih tekmah z naskokom najboljša strelka Lige prvakinj. Desnokrilna igralka bo tudi na povratni tekmi ena najbolj nevarnih norveških orožij.

Sloviti tekmec je sicer v tej sezoni slabo začel evropske nastope, saj je bil poraz v slovenski prestolnici že njegov drugi. Za tem je evropski klubski prvak iz leta 2011, ki ima v svojih vitrinah tudi 16 državnih naslovov, strnil svoje vrste in nanizal tri zaporedne zmage. Team Esbjerg je odpravil z 32:24 in 30:29, od IK Sävehofa pa je bil boljši z 38:32.

V taboru Krima Mercatorja poleg sobotne tekme z veliko nestrpnostjo pričakujejo tudi četrtkovo razglasitev najboljših športnih znamk za leto 2016 v kategoriji športnih klubov na tradicionalni marketinški SPORTO konferenci. Javnomnenjska raziskava inštituta za raziskovanje trgov in medijev Mediana ga je namreč postavila med pet nominiranih slovenskih športnih klubov. Obenem je ljubljanski klub nominiran kot edina ženska sredina v balkanski regiji – javnomnenjska raziskava vzporedno poteka tudi za področji Hrvaške in Srbije – kar že samo po sebi pomeni veliko priznanje.

Deja Doler Ivanović, članica IO RK Krim Mercator:
»Mislim, da je ekipa Krima Mercatorja izredno lepo presenečenje Lige prvakinj. Uvrstitev v naslednji del tekmovanja še pred zadnjim kolom je velik uspeh, sploh ker nam je to uspelo doseči v konkurenci nekaterih precej premožnejših klubov. Tega dosežka ne bi bilo brez dobrega dela strokovne ekipe in igralk. Veliko nam pomeni kontinuiteta nastopanja med evropsko klubsko elito, saj je ta sezona že 22. zaporedna. Izredno veseli smo tudi dejstva, da se občinstvo vrača na naše tekme. Primer tega so evropske tekme na Kodeljevem, ki so iz tedna v teden bolj obiskane. Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila vsem, ki so si vzeli čas in prišli podpret naša dekleta. Posebna zahvala gre Krimovcem, ki so združeni z nekaterimi manjšimi navijaškimi skupinami pričarali res enkratno vzdušje. Zahvalila bi se še MO Ljubljana za vso podporo, tudi za tisto pri izbiri dvorane na Kodeljevem za prizorišče domačih tekem Lige prvakinj. To se je izkazalo za zadetek v polno. Izredno smo ponosni tudi na dejstvo, da premoremo najobsežnejši pogon, v katerem deluje kar 14 ekip, z več kot 500 mladimi dekleti. Želimo si ustvariti produkcijski center, ki bo čez nekaj let dajal igralke za člansko ekipo. Dodatno potrditev dosedanjega dobrega dela nam daje tudi zadnje marketinško priznanje. Krim Mercator je bil namreč nominiran med najboljših pet slovenskih znamk med športnimi klubi in obenem edina ženska sredina s področja Balkana. V srcih navdušencev je torej naš klub še vedno pozitivna blagovna znamka, ne glede na to, da finančna situacija kluba še ni rožnata, saj ta vztraja pri sanaciji dolgov. Pri tem si veliko zahvalo zaslužijo vsi delujoči v naši sredini, ki kljub težavam vsako tekmo odigrajo po svojih najboljših močeh. Klub se na drugi strani trudi, da bi jim nudil kar se da optimalne pogoje za delo.«

Uroš Bregar, trener RK Krim Mercator:
»Ponosen sem na to, kar nam je uspelo do sedaj doseči v Ligi prvakinj. V maju smo izgubili državni naslov, kar še sedaj zelo boli, v pol leta pa smo prišli tako daleč, da se borimo za prvo mesto v skupini Lige prvakinj. Trudimo se, da v našo ekipo vključimo čim več Slovenk. Moja želja je, da te niso le številka, pač pa da gre za kakovostne posameznice, ki lahko začnejo evropsko tekmo in jo tudi zmagajo, kot denimo proti Team Esbjergu, ko nam je to uspelo s četverico slovenskih igralk. Moja in klubska strategija je, da v prihodnje vključimo še več domačih posameznic, ki bi nam lahko pomagale do uspehov. V dosedanjem delu Lige prvakinj smo napravili veliko. Na zadnjih tekmah se stopnjuje tudi Larvikova pripravljenost, saj je ta že nekaj časa brez poraza. Tako kot na vsako tekmo se bomo dobro pripravili. Verjamem, da bomo na gostovanju igrali dobro.«
Miša Marinček, kapetanka RK Krim Mercator:
»V nedeljo smo z velikimi pričakovanji spremljale tekmo Larvika. Če sem iskrena smo s soigralkami pričakovale takšen razplet in bile izredno vesele, da smo napredovale v drugi del Lige prvakinj. Kot do sedaj tudi proti naslednjim preizkusom stopamo korak za korakom. Upamo, da v soboto prikažemo najboljšo igro in prvi del tekmovanja končamo kot najboljša ekipa v skupini D. Tega pred začetkom ni pričakoval nihče. Punce smo ponosne na naš uspeh. Ponosna sem, da ekipo druži takšna kemijo, ki se vidi tudi na igrišču.«

LIGA PRVAKINJ, SKUPINA D, 6. KOLO:
Sobota, 19. novembra, ob 19.15:
LARVIK : RK KRIM MERCATOR

Nedelja, 20. novembra, ob 15.00:
Team Esbjerg : IK Sävehof

LESTVICA SKUPINE D EHF LIGE PRVAKINJ
Tekme Zmage Neodločeno Porazi Gol razlika Točke
1. Larvik 5 3 0 2 +9 6
2. RK Krim Mercator
5 3 0 2 -2 6
3. Team Esbjerg 5 2 0 3 +2 4
4. IK Sävehof 5 2 0 2 -9 4