Krimovke in Celjani premierno na žensko-moško tekmo

Zmage na rokometni tekmi so se najbolj razveselili bolnice z rakom in njihovi svojci

Dobrodelna rokometna tekma, na kateri sta se prvič v zgodovini slovenskega rokometa pomerila ženska članska ekipa RK Krim Mercator in moška članska ekipa RK Celje Pivovarna Laško, je pustni torek obarvala v rožnato. Kluba sta združila moči v dobrodelni akciji Napolni nas z upanjem – Stari tolarji za nove začetke Združenja Europa Donna Slovenija, ki zbira nekdanje tolarske bankovce za program ROZA za psihosocialno pomoč bolnicam z rakom in njihovim svojcem.
Celjani, ki so dan prej zaključili 23. sezono nastopanja v Ligi prvakov, in Krimovke, ki že rekordnih 24 sezon krojijo evropski rokomet, so se v Športni dvorani Kodeljevo s posebnima trenerjema – Celje je vodil celjski župan Bojan Šrot, Ljubljančanke pa domači podžupan Dejan Crnek – in tudi s posebnimi tekmovalnimi pravili pomerili pred več stoglavo množico navijačev. Med njimi je bilo tudi 200 članov 19 skakalnih društev iz vse Slovenije, ki so zbirali nekdanje tolarske bankovce in so jih pred začetkom tekme predali častni predsednici Europe Donne Slovenija Mojci Senčar.

Mojca Senčar, častna predsednica Združenja Europa Donna Slovenija: Športniki na tekmovanjih so nam velikokrat vzgled, da se borimo in verjamemo, da zmoremo. Takšna pobuda, da odigrajo dobrodelno tekmo za bolnice z rakom in njihove svojce, pa je vredna vsega občudovanja in hvaležnosti. In še več: športniki spodbujajo k aktivnemu življenju, kar je najboljša preventiva in največja vrednost za naše zdravje. Rokometašice Krima in Rokometaši Celja so danes pokazali izjemno srčnost in dobroto ter dokazali, da se največje zmage zgodijo brez odmevnih rezultatov. Napisali so zgodovino rokometa z prvo tekmo med žensko in moško ekipo ter ob tem naredili veliko stvar za vse, ki se borimo s težko boleznijo.”

Europa Donna Slovenija je v dobrodelni akciji Napolni nas z upanjem – Stari tolarji za nove začetke od 10. januarja do 1. marca zbirala nekdanje tolarske bankovce v 644 Mercatorjevih trgovinah in NLB poslovalnicah po vsej Sloveniji. Pri tem so jim pomagali tudi smučarsko skakalni klubi iz vse Slovenije. Na današnji tekmi so pod vodstvom direktorja Smučarske zveze Slovenije Francija Petka zbrana sredstva predali Europi Donni Slovenije.

Goli rokometašic so šteli trojno!

Krimovke in celjski rokometaši so imeli na dobrodelni tekmi kar precej dela, tudi zavoljo posebnih pravil, pri katerih je zadetek žensk štel trojno, ekipi pa sta si po prvem zadetku zamenjali vratarja. V drugem polčasu sta se ekipi pomešali in preimenovali v ekipo ROZA in ekipo MODRI. Čeprav je bila tekma dobrodelne narave in ni štela za pokale, sta obe ekipi pokazali kar nekaj borbenih točk.

Taktično zahtevno tekmo je na strani Krimovk vodil ljubljanski podžupan Dejan Crnek, Celjane pa župan Bojan Šrot. Tekmo sta sodila Janko Požežnik, nekoč mednarodni sodnik najvišjega ranga, danes mednarodni delegat, in Janko Strel, nekdanji zvezni sodnik, danes delegat RZS. Legendi slovenskega rokometnega komentatorstva Ivu Milovanoviču sta se na komentatorskem mestu pridružila nekdanji rokometaš in radijski voditelj Miha Deželak ter stand-up komik Gašper Bergant.

Tekmo, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, si je ogledala tudi mednarodna delegatka Evropske rokometne zveze (EHF) in Rokometne zveze Slovenije Anja Frešer. Himno pred tekmo je zapel mladinski pevski zbor Osnovne šole Pohorskega odreda Slovenska Bistrica.

Miša Marinček Ribežl, kapetanka RK Krim Mercator: Športniki vedno radi sodelujemo v tekmah z dobrodelno noto in smo ponosni, da lahko vsem ljubiteljem športa ponudimo nekaj več, sami pa lahko nastopimo sproščeni in uživamo v igri, ki jo vsi obožujemo. V veliko čast mi je, da lahko, skupaj z najboljšim moškim rokometnim klubom pri nas, stopimo skupaj in naredimo nekaj velikega. Seveda so najbolj pomembni vsi navijači in podporniki, ki so prišli uživati ob igri dveh najboljših klubov, zraven pa smo vsi skupaj naredili še nekaj dobrodelnega. Velika zasluga za to, da lahko stopimo skupaj, gre seveda našemu generalnemu pokrovitelju Mercatorju, ki se je podpisal pod to izjemno akcijo in dobrodelni organizaciji Europa Donna, ki že več kot dve desetletji opravlja izjemno delo.

Jaka Malus, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško: Za nas igralce je bila danes zelo zabavna tekma, ampak ne enostavna, čeprav ni imela tekmovalnega naboja. Po naporni poti z Danske nam je takšen dogodek prinesel res pomembno sproščenost in da smo lahko malo odmislili napetost na rokometnem igrišču. Zahvalil bi se vsem ljudem, ki so prišli podpret nas in Europo Donno, ki pomaga ljudem v stiski. Če smo s svojim delom naredili dobro za druge, smo dosegli svoj namen in konec koncev mi športniki se tudi srečujemo z boleznimi, zato vemo, da na različne načine lahko tudi mi prispevamo”.

Mercatorjeva podpora akciji Napolni nas z upanjem – Stari tolarji za nove začetke

Slovenski trgovec, ki te dni praznuje 70-letnico delovanja, je dolgoletni sponzor obeh klubov, prav tako pa so izjemno podporo izkazali združenju Europa Donna Slovenija pri zbiranju nekdanjih tolarskih bankovcev z ROZA škatlami v 644 Mercatorjevih trgovinah. Ideja o unikatni rokometni tekmi za dober namen je nastala med Mercatorjevimi zaposlenimi, ki so tudi navijači obeh klubov. Mercatorjevi pomoči se je pridružila tudi Pekarna Grosuplje, ki je za vsakega obiskovalca pripravila brezplačen sveže ocvrt krof.

Tomislav Čizmić, predsednik uprave Mercatorja: Danes smo skupaj z našimi sponzoriranci ustvarili edinstven dogodek in tudi tako delamo dobro. Neverjetno vzdušje ni bilo samo na tribunah, temveč tudi na rokometnem igrišču. Fantje in dekleta so odigrali zgodovinsko rokometno tekmo in pomagali bolnicam z rakom in njihovim svojcem. Kljub temu da rezultat ni bil na prvem mestu, mislim, da smo dosegli veliko zmago za tiste, ki zmage proti bolezni resnično potrebujejo. Še posebej bi se rad zahvalil Mercatorjevi ekipi, ki je izpeljala novo nepozabno zgodbo v naši 70-letni zgodovini.”

Zamudniki: nekdanje tolarske bankovce lahko še pošljete Europi Donni! 

Z današnjo tekmo se je akcija Napolni nas z upanjem – Stari tolarji za nove začetke uradno zaključila in zbrana sredstva bodo sedaj potovala v NLB, kjer jih bodo zamenjali v evre. Vsi, ki ste zamudili možnost oddaje tolarskih bankovcev v ROZA škatle, pa to še vedno lahko storite tako, da jih pošljete na sedež združenja Europa Donna Slovenija. Koliko tolarjev je zbranih v akciji Napolnite nas z upanjem – stari tolarji za nove začetke bo znano 15. marca 2019 na zaključnem dogodku akcije.