Kdo je bil Vinko Kandija?

Dvanajstič se bodo rokometašice zbrale na enem od poslednjih pripravljalnih turnirjev pred začetkom sezone. Super pokal je že za nami, a maraton v državnem prvenstvu in Liga prvakinj šele prihajata. A rokometašice ne prihajajo le na turnir, pač pa tudi v spomin enemu največjih rokometnih delavcev.

11. junija 1996 je Vinko Kandija postal del takratnega državnega in pokalnega prvaka Krima Electe in začelo se je pomembno obdobje z »največjim trenerjem v ženskem rokometu«. Rokometašice, ki so takrat nosile dres s Krimovim grbom, so in še vedno o Kandiji govorijo z izbranimi besedami.

Kandija je velik vtis pustil kjerkoli se je pojavil. Z beograjskim Radničkim je osvojil osem naslovov jugoslovanskih prvakov, tri pokalne in dva evropska naslova (1976 in 1980). V tem obdobju je vodil tudi jugoslovansko reprezentanco, kasneje pa je deloval še v Budućnosti in pri Hypu. Kot selektor avstrijske reprezentance je na olimpijskih igrah leta 2000 osvojil peto mesto. Štiri leta prej je začel ustvarjati evropski Krim. V letih od 1998 do 2000 je vodil tudi slovensko reprezentanco.

slika1

»To je bilo prelomno obdobje, ki ga nikoli ne bom pozabila. Ko je prišel h Krimu, je rekel, da bo iz nas naredil evropskega prvaka. Vsi smo mislili, da so to sanje, toda že drugo sezono smo prišle v finale lige prvakinj, kar je bilo tudi za nas veliko presenečenje,« je Deja Doler dejala v enem izmed intervjuju ob spominih na obdobje po prihodu Kandije.

Zmagovalna miselnost, ki jo je Kandija uspešno prenašal na svoje igralke, je ušla iz rokometnih igrišč in se naselila tudi drugod. Vabimo vas, da si več o Krimovi zgodovini preberete s klikom na povezavo.

Spored turnirja:
petek, 4. september 2015:
17:30 Budućnost (ČG) – Podravka Vegeta (HRV)
19:30 RK Krim Mercator (SLO) – Hypo Nö (AVS)

sobota, 5. september 2015:
10:00 RK Krim Mercator (SLO)
 – Budućnost (ČG)
12:00 Podravka Vegeta (HRV) – Hypo Nö (AVS)
15:30 RK Krim Mercator (SLO) – Podravka Vegeta /mladinke/
17:30 RK Krim Mercator (SLO) – Podravka Vegeta
19:30 Hypo Nö (AVS) – Budućnost (ČG)