Kadetinje pred evropskim prvenstvom

Le še nekaj dni nas loči do začetka kadetskega evropskega prvenstva. Makedonija bo tokrat gostila tudi naše kadetinje, ki so si z izredno odločnostjo na kvalifikacijah priigrale tri zmage in si priborile vstopnico za skupino A.

Nasprotnice naših deklet bodo Švedinje, ki si zagotovo želijo ponoviti uspeh njihovih starejših kolegic, ki so se na prejšnjem prvenstvu zavihtele povsem na vrh. S podporo s tribun bodo nevarne tekmice tudi domačinke, Makedonke, ki so si na žrebu lahko same izbrale skupino. Krog štirih reprezentanc skupinskega dela zaključujejo Čehinje, ki so na pravkar končanem EYOF-u zasedle četrto mesto.

Velik delež k ponovni uvrstitvi kadetinj na prvenstvo so prispevale tudi naše mlade Krimovke. V kvalifikacijah jih je nastopilo pet, v četrtek, 13. avgusta ob 17. uri, pa bosta še dve več zaigral na prvi mednarodni tekmi na velikih tekmovanjih. Evropsko prvenstvo v Makedoniji je namreč prvo veliko uradno tekmovanje mlajših selekcij.

Hana Vučko, Tjaša Arhanič, Aneja Novak, Luna Vončina, Iza Bon Brzin, Ema Abina in Nina Žabjek so Krimovke, ki bodo slišale himno na prvi tekmi proti Češki. Nina bo nosila tudi kapetanski trak, zato smo jo ob koncu priprav povprašali o pričakovanjih.

Kaj ti pomeni vloga kapetanke na prvem uradnem tekmovanju za kadetinje?
Da sem kapetanka v klubu mi pomaga, da lahko punce v reprezentanci boljše vodim in jim lahko tudi prisluhnem. Drugače mi je v veliko čast, da lahko tako ekipo usmerjam na tako velikem tekmovanju. Uživam, ker vem, da mi punce zaupajo in zato tudi jaz še bolj zaupam vase in njim.

Kako so potekale priprave? Kakšno je vzdušje v ekipi?
Priprave imamo odlično organizirane na Rogli, za to se lahko zahvalimo rokometni zvezi, ki nam je omogočila tako dobre pogoje. Prva dva tedna sta bila posvečena kondiciji in moči. Zadnji teden priprav pa smo bolj posvetile igri in uigranosti. Imele smo tudi prijateljske tekme s štirimi različnimi ekipami, med njima je bila tudi reprezentanca Hrvaške, ki se bo prav tako udeležila prvenstva. Vzdušje v ekipi je odlično, med seboj smo zelo dobro povezane to se pozna tudi na igrišču.

Kaj igralke pričakujete od prvenstva?
Za večino je to prvo večje tekmovanje, ki se ga bomo udeležile. Upamo in želimo si pridobiti čim več novih izkušenj, izzivov… Želimo pa si napredovanja na svetovno prvenstvo, ko dosežemo to, si želimo stati na najvišji stopnički.

Razpored tekem skupinskega dela:
13. avgust 17:00 Slovenija – Češka
14. avgust 19:00 Makedonija – Slovenija
16. avgust 17:00 Švedska – Slovenija